Xi Jinping și Vladimir Putin visează la o nouă ordine mondială, după „100 de ani”

Xi Jinping și Vladimir Putin visează la o nouă ordine mondială, după „100 de ani”
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin au luat în vizor crearea unei noi ordini mondiale, în timpul vizitei făcute de liderul chinez la Moscova, scrie HotNews.ro.

Xi a părăsit miercuri capitala rusă, fără să își exprime direct sprijinul pentru invazia declanșată de Putin anul trecut, însă a afișat o solidaritate puternică față de liderul rus, chiar dacă la nivel declarativ a spus că China are o poziție „imparțială” față de conflictul din Ucraina. „Au loc acum schimbări care nu s-au întâmplat în 100 de ani. Când suntem împreună, suntem motorul acestor schimbări”, i-a spus Xi lui Putin, după reuniunea în format extins de marți. „Sunt de acord”, i-a răspuns liderul rus, la care președintele Chinei i-a transmis: „Ai grijă de tine, prieten drag”.

Comentând despre întâlnirea dintre Xi și Putin, Casa Albă a spus că poziția Chinei nu este imparțială și a îndemnat Beijingul să pună presiuni pe Rusia să se retragă de pe teritoriul Ucrainei, pentru a pune capăt celui mai mare conflict din Europa după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Vizita încheiată cu un atac aerian lansat împotriva Ucrainei

Peste noapte, când Xi încă era la Moscova, forțele rusești au lansat un nou atac aerian masiv asupra Ucrainei, folosind 21 de drone Shahed-136 primite din Iran, potrivit declarațiilor făcute miercuri de Statul Major al Ucrainei. În timp ce Xi se pregătea să plece din Rusia, în aproape întreaga Ucraină sunau alarmele de raid aerian, chiar dacă noul atac nu a provocat de data aceasta distrugeri majore.

Prezentată de Kremlin drept o manifestare a sprijinului din partea celui mai puternic prieten al Rusiei, vizita lui Xi la Moscova a fost regizată cu grijă și pompa de rigoare, însă spectacolul a fost presărat și cu multe afișări ale unei pretinse prietenii între cei doi autocrați.

Xi și Putin s-au descris reciproc drept „prieteni dragi”, au promis cooperare economică și au declarat că relațiile dintre țările lor nu au fost niciodată atât de apropiate precum în prezent.

„Ei (cei doi lideri) împărtășesc viziunea că această relație a mers cu mult mai departe decât natura bilaterală și a ajuns de o importanță critică pentru peisajul global și viitorul omenirii”, afirmă un comunicat publicat de guvernul chinez.

„Lucrăm în solidaritate la formarea unei lumi multipolare mai juste și democrate, care ar trebui să se bazeze pe rolul central al ONU, consiliului său de securitate, dreptului internațional, scopurilor și principiilor Cartei ONU”, afirmă și un mesaj publicat pe site-ul Kremlinului și semnat de Putin.

Citit 501 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Martie 2023 14:18

Mai multe din această categorie:

1 comentariu

  • postat de Acum 100 de ani, vai de noi, vai de China
    Miercuri, 22 Martie 2023 16:02
    109.166.132.***
    Noua ordine mondială conform celor 100 de ani, dați în urmă, rezultă conform hărți de pe Wikipedia, URSS-l stalinist imperiu, Austro-Ungaria cu Ardealul, Basarabia sub URSS, Bulgaria mare și Cehoslovacia mare, Iugoslavia mare......cam asta visează Putin ? Cea mai afectată teritorial pe hartă din 1923, este România. Sper că Xi a glumit, a băgat o strâmbă în UE, pare, China de azi fiind fărâmițată teritorial, iar Taiwanul era sub dominația japoneză. Cam dubioasă gândirea lui Xi, îmi pare rău să o spun, în oglinda realizărilor excepționale economice din ultimii ani realizată.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.