ABSURD. Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU. Statele Unite, cu mâinile legate

ABSURD. Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU. Statele Unite, cu mâinile legate
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Rusia a preluat, de la 1 aprilie, președinția Consiliului de Securitate al ONU, în ciuda faptului că Ucraina a cerut membrilor să blocheze această mișcare. Fiecare dintre cei 15 membri ai consiliului preia președinția timp de o lună, pe model rotativ, scrie BBC.

Practic, Consiliul de Securitate este condus de o țară al cărei președinte este obiectul unui mandat internațional de arestare pentru presupuse crime de război, comentează Hotnews. Curtea Penală Internațională - care nu este o instituție a ONU - a emis mandatul pentru Vladimir Putin luna trecută.

În ciuda plângerilor Ucrainei, Statele Unite au spus că nu pot bloca Rusia - membru permanent al Consiliului - să preia președinția. Ceilalți membri permanenți ai consiliului sunt Marea Britanie, SUA, Franța și China.

Rolul este în mare parte doar formal, dar ambasadorul Moscovei la ONU, Vasily Nebenzia, a declarat agenției de presă ruse Tass că plănuiește să supervizeze mai multe dezbateri, inclusiv una despre controlul armelor. El a spus că va discuta despre o „nouă ordine mondială” care, a spus el, urmează să o „înlocuiască pe cea unipolară”.

Ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a numit președinția Rusiei „cea mai proastă glumă vreodată pentru Ziua Păcălelilor de Aprilie” și un „memento dur că ceva nu este în regulă cu modul în care funcționează arhitectura de securitate internațională”.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhaylo Podolyak, a spus că mișcarea este „un alt viol al dreptului internațional... o entitate care poartă un război agresiv, încalcă normele dreptului umanitar și penal, nu respectă Carta ONU, neglijează siguranța nucleară, nu poate conduce principalul organism de securitate al lumii”.

Președintele Volodimir Zelensky a cerut anul trecut ca organizația (Consiliul de Securitate) să se reformeze sau „să fie dizolvat”, acuzându-l că nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni invazia Rusiei. El a cerut, de asemenea, ca Rusia să fie eliminată din statutul său de membru.

Dar SUA au spus că au avut mâinile legate, deoarece Carta ONU nu permite îndepărtarea unui membru permanent. „Din păcate, Rusia este un membru permanent al Consiliului de Securitate și nu există nicio cale internațională fezabilă pentru a schimba această realitate”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un briefing de presă săptămâna aceasta.

Consiliul de Securitate al ONU este un organism internațional responsabil de menținerea păcii. Cinci națiuni sunt reprezentate permanent în Consiliul de Securitate. Membrii acestui grup lucrează alături de 10 țări membre nepermanente.

Pentru a trece un proiect al Consiliului de Securitate, trebuie să existe nouă voturi pentru, fără ca vreunul dintre cei cinci membri permanenți să voteze împotrivă. În februarie anul trecut, Rusia a respins o rezoluție care intenționa să pună capăt invaziei ruse a Ucrainei (China, India și Emiratele Arabe Unite s-au abținut).

Citit 655 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 15:10

2 comentarii

  • postat de Vecinu
    Duminică, 02 Aprilie 2023 09:15
    82.79.152.***
    De ce este absurd? Președinția se face rotativ și acum a venit rândul Rusiei. Ce atâta stupoare?!
    0
    0
  • postat de Das
    Sâmbătă, 01 Aprilie 2023 19:30
    89.136.7.***
    Europa nu mai vrea gaz si petrol ieftin de la rusi..iau de la americani gaz cu de 4 ori pretul mai mare ! Bravo! Ce destepti!
    Americanii s-au cam dat de gol ca ei au aruncat in aer gazoductul ! Asta e ! Europa renunta la poluare dar China , Rusia si America nu ! Stiti ce inseamna asta?!
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.