„Nu de lingvistică şi-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze”
Maia Sandu a anunţat că a promulgat, miercuri, Legea prin care limba română înlocuiește „limba moldovenească” în toate legile Republicii Moldova. „Cei care ne-au zis decenii la rând că noi, cetăţenii Republicii Moldova, vorbim limba „moldovenească”, şi nu româna, au urmărit un singur lucru: să ne dezbine”, spune liderul de la Chișinău, citat de HotNews.ro.
„Astăzi am promulgat legea care confirmă un adevăr istoric și incontestabil: limba de stat a Republicii Moldova este cea română. Îmi doresc ca limba română să ne unească pe toți cei care trăim aici și cărora ne este drag acest pământ. Noi, alături de alți peste douăzeci și șapte de milioane de oameni de pe glob, vorbim limba română, una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene. Un popor dezbinat nu reprezintă o forță unită, care să se poată proteja. Nu de lingvistică și-au bătut capul cei care au încercat să ne divizeze, ci de cum să țină blocată Moldova într-o veșnică ceartă națională”, a scris Maia Sandu.
Limba română înlocuiește limba moldovenească în toate legile Republicii Moldova
Parlamentul de la Chișinău a votat în 16 martie proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în toată legislația Republicii Moldova, inclusiv în Constituție.
Concret, în toate legile și în Constituția Republicii Moldova ar urma să apară sintagma „limba română”, în loc de „limba moldovenească”. Proiectul de lege urmează să implementeze o decizie din 2013 a Curții Constituționale, care a decis că textul Declarației de Independență primează în fața Constituției. În Declarația de Independență, limba de stat este cea română.
Decizia Parlamentului Republicii Moldova a stârnit reacții furioase la Moscova.