India depășește China la numărul de locuitori

India depășește China la numărul de locuitori
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

India ar urma să devină ţara cu cea mai mare populaţie din lume până la jumătatea anului 2023, depăşind China cu aproape 3 milioane de locuitori, potrivit unor estimări publicate miercuri de Organizaţia Naţiunilor Unite, informează AFP, citată de Agerpres. Populaţia indiană va fi de 1,428 miliarde de locuitori, iar cea a Chinei de 1,425 miliarde de locuitori, indică un raport al United Nations Population Fund (UNFPA) despre situaţia populaţiei mondiale.

Potrivit datelor oficiale publicate la începutul lui 2023, populaţia chineză a scăzut anul trecut pentru prima dată după perioada 1960-1961, când o foamete a făcut zeci de milioane de morţi, în urma erorilor din politica economică a ţării.

Paradoxal, scăderea populaţiei din China s-a produs în pofida relaxării politicii de limitare a naşterilor în ultimii ani. În urmă cu zece ani, chinezii aveau dreptul să aibă un singur copil. Din 2021, ei pot avea trei. Această scădere este în general imputată costului vieţii, care a crescut puternic în China, la fel şi cel pentru educaţia copilului. Nivelul mai ridicat al studiilor femeilor amână, de asemenea, sarcinile.

India nu dispune de nicio dată oficială recentă despre numărul locuitorilor săi, întrucât nu a mai efectuat un recensământ din 2011. Recensământul din India, care are loc o dată la un deceniu, ar fi trebuit să se desfăşoare în 2021, dar a fost amânat din cauza pandemiei de coronavirus. Obstacole logistice şi reticenţe politice au împiedicat desfăşurarea sa în perioada actuală şi este puţin probabil ca acest exerciţiu de mare amploare să aibă loc în curând.

Citit 714 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Aprilie 2023 17:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.