Pele a devenit adjectiv în dicționarul portughez

Pele a devenit adjectiv în dicționarul portughez
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cuvântul Pele, numele legendarului fotbalist brazilian care a decedat la finele anului trecut, a fost inclus ca adjectiv în ediţia portugheză a dicţionarului Michaelis şi defineşte pe cineva sau ceva ieşit din comun, informează Reuters. În urmă cu câteva zile, Fundaţia Pele a lansat o campanie pentru ca „Pele” să fie introdus în dicţionar ca adjectiv care semnifică „grandoare”, „inegalabil” şi „unic”. Deoarece petiţia online a strâns peste 100.000 de semnături, cuvântul a fost introdus în dicţionar. 

„Pele adj m+f sm+f  – Acel sau cel care este ieşit din comun, care datorită calităţii sale, valorii sau superiorităţii nu poate fi egalat de nimic sau nimeni, exact ca Pele, cum i se spunea lui Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), considerat cel mai bun sportiv al tuturor timpurilor, excepţional, incomparabil, unic. El este pele în baschet. Ea este pele în tenis. Ea este pele în dramaturgia braziliană”, este definiţia din dicţionar.

Pele este singurul jucător din istorie care a cucerit de trei ori Cupa Mondială, fiind apreciat drept unul dintre cei mai mari sportivi din toate timpurile. Considerat o „comoară naţională” în Brazilia, va rămâne în memorie ca „Regele” (O Rey) care a revoluţionat fotbalul, cu legendarul său număr 10 pe spate.

Familia lui Pele a primit cu această ocazie o plachetă care marchează acest moment, iar Michaelis l-a inclus deja în ediţia sa digitală, urmând ca definiţia să fie inclusă şi în următoarea versiune tipărită a dicţionarului.

Citit 320 ori Ultima modificare Joi, 27 Aprilie 2023 16:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.