Rusia vrea să vândă petrol din Venezuela, pe modelul Chevron

Rusia vrea să vândă petrol din Venezuela, pe modelul Chevron
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O companie de petrol rusească a solicitat PDVSA, compania petrolieră de stat a Venezuelei, permisiunea de a prelua controlul asupra exporturilor rezultate din activitățile comune derulate prin alte cinci companii cu capital mixt, scrie agenția Reuters, citând două surse implicate în discuții.

Potrivit Hotnews, Roszarubezhneft este o companie mai puțin cunoscută a statului rus, care, în 2020, a cumpărat activele deținute în Venezuela de gigantul Rosneft. Aceasta dorește acum să vândă pe cont propriu țițeiul și petrolul exploatat ca parte a afacerilor comune cu guvernul de la Caracas, cerând PDVSA o înțelegere asemănătoare încheiată de aceasta cu Chevron.

Cele cinci companii cu capital mixt prin care își derulează afacerile Roszarubezhneft și PDVSA trebuie în prezent să se bazeze pe intermediari desemnați de partea venezueleană, aceștia obținând o parte semnificativă a încasărilor în schimbul serviciilor lor, afirmă sursele Reuters. Companiile cu capital mixt au de recuperat datorii în valoare de 3,2 miliarde de dolari de pe urma vânzărilor gestionate de PDVSA, în timp ce compania de stat a Venezuelei datorează la rândul ei alte 1,4 miliarde celor de la Roszarubezhneft, din împrumuturi a căror scadență a fost prelungită în mod repetat.

Propunerea formulată de Roszarubezhneft s-ar putea confrunta însă cu obstacole semnificative, întrucât ar necesita o schimbare a legislației venezuelene privind exporturile de petrol. Ea vine, totodată, într-o perioadă în care PDVSA încearcă să își reclădească finanțele, după ce un audit intern de anvergură care a descoperit nereguli uriașe, inclusiv dispariția a miliarde de dolari din exporturile de petrol ale țării.

Legislația din Venezuela prevede că exporturile de petrol și carburanți ale țării sunt controlate de compania petrolieră de stat. Însă anul trecut, PDVSA a ajuns la un acord cu Chevron care permite companiei americane să vândă printr-o derogare țiței produs în parteneriat pentru a acoperi datoriile și dividendele datorate de statul venezuelean. La rândul său, guvernul de la Washington a acordat Chevron o derogare în ceea ce privește sancțiunile impuse asupra petrolului venezuelean pentru a-și putea recupera banii, interzicând însă plățile în numerar către PDVSA.

În luna iunie a anului trecut, guvernul american a acordat excepții de la sancțiuni și companiei italiene Eni, precum și spaniolilor de la Repsol, pentru a putea vinde petrol venezuelean pe piețele din Europa în contextul declanșării invaziei rusești din Ucraina și a creșterii prețurilor la nivel mondial.

În cazul în care guvernul de la Caracas va aproba cererea formulată acum de Roszarubezhneft, Rusia ar putea contabiliza o nouă sursă de venituri, într-o perioadă în care sancțiunile impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina i-au afectat puternic încasările din vânzările de țiței și petrol, ducând la o creștere explozivă a deficitului bugetar al Moscovei.

Agenția Reuters mai notează că o solicitare asemănătoare formulată anul trecut de Roszarubezhneft a fost refuzată de Venezuela.

Citit 474 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Iunie 2023 17:12

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.