NATO evaluează aderarea Ucrainei

NATO evaluează aderarea Ucrainei
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Kievul, susţinut de aliaţii Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) din Europa de Est, a cerut un angajament la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius, conform căruia Ucraina se va alătura alianţei militare după ce războiul cu Rusia se va încheia. Alianţa încă analizează un răspuns adecvat la cererile Kievului, relatează platforma media European Newsroom, citată de Agerpres.

Kievul face presiuni de luni de zile pentru ca Ucraina să se alăture alianţei militare. Dar dacă ţara va adera în cele din urmă la NATO depinde de partenerii săi occidentali, a declarat liderul ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video zilnic de miercuri.

Cele 31 de state membre NATO discută în prezent formularea exactă a comunicatului final al summitului privind posibila aderare a Ucrainei. Liderii aliaţi vor încerca, de asemenea, să convină asupra unui nou obiectiv privind cheltuielile pentru apărare.

Înaintea summitului NATO, ţările din Europa de Est fac presiuni pentru a asigura un calendar clar pentru aderarea Ucrainei, în timp ce SUA şi Germania conduc partea reticentă, iar Londra este angajată în mediere. Înfiinţarea Consiliului NATO-Ucraina este considerată un compromis pentru a consolida legăturile în vederea unei viitoare aderări la alianţa nord-atlantică.

Consiliul ar permite Ucrainei să participe mult mai îndeaproape la activitatea aliaţilor din NATO şi să se implice în dezvoltarea acesteia. Aceasta ar însemna mai întâi o integrare politică, ce ar însoţi planul multianual de asistenţă militară care are ca scop să facă forţele armate ucrainene "pe deplin interoperabile" cu forţele NATO.

O primă discuţie a avut loc la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din cadrul NATO de la Oslo, unde ministrul italian de Externe, Antonio Tajani, a susţinut ideea înfiinţării unui Consiliu NATO-Ucraina. "Astăzi am luat act de angajamentul tuturor de a continua să susţinem Ucraina cu putere şi am vorbit despre posibila sa viitoare aderare la Alianţa Atlantică", a declarat el. "Pentru Italia, un pas important înainte de a stabili o dată pentru aderare este înfiinţarea Consiliului NATO-Ucraina, astfel încât să putem consolida cooperarea şi astfel să facem Ucraina să se simtă parte dintr-o strategie", a adăugat Tajani.

Mai recent, în timpul unei vizite simbolice la Kiev pe 1 iulie - ziua în care a început preşedinţia semestrială a Spaniei la UE - preşedintele spaniol, Pedro Sanchez, a promis sprijinul Spaniei pentru Ucraina "atât timp cât va fi nevoie" şi a cerut crearea unui Consiliu NATO-Ucraina pentru a "spori participarea politică a Kievului" în cadrul alianţei militare. Cu toate acestea, guvernul spaniol nu a clarificat dacă este în favoarea deschiderii uşii pentru ca Ucraina să adere la NATO.

Sprijinul aliat pentru Ucraina va fi unul dintre principalele puncte de pe ordinea de zi a summitului NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.

Citit 791 ori Ultima modificare Vineri, 07 Iulie 2023 17:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.