Kim Jong Un cere pedepse severe pentru „puturoșii iresponsabili”

Kim Jong Un cere pedepse severe pentru „puturoșii iresponsabili”
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat modul "iresponsabil" în care guvernul său a gestionat inundațiile legate de recenta furtună Khanun, a relatat marți presa de stat de la Phenian, informează Hotnews. Se pare că dictatorul nord-coreean caută un țap ispășitor pentru furia poporului înfometat.

Imaginile făcute publice îl arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din regiunea Nampho, cu apa aproape până la brâu, luând notițe și dând - cu o figură încruntată - instrucțiuni unor subordonați. Pagubele nu au fost "o calamitate cauzată de dezastrele naturale, ci un dezastru uman cauzat de iresponsabilitatea puturoșilor", a declarat el, a transmis agenția oficială de presă nord-coreeană (KCNA).

Potrivit KCNA, Kim i-a "acuzat cu severitate" pe oficialii guvernamentali, atacându-l în special pe premierul Kim Tok Hun. Acesta din urmă "s-a deplasat o dată sau de două ori pe șantier cu o atitudine de spectator", a continuat agenția.

Furtuna tropicală Khanun a trecut prin Coreea de Nord la începutul lunii august, o țară vulnerabilă la inundații din cauza lipsei de infrastructură și a defrișărilor. Un dig avariat și un sistem de drenaj inadecvat au dus la inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv a unor câmpuri de orez vitale, potrivit presei de stat nord-coreene.

Kim a dat ordin să îi "pedepsească sever" pe cei responsabili, potrivit KCNA. În vizita de săptămâna trecută la terenurile agricole inundate din comitatul estic Anbyon, Kim a mustrat deja autoritățile locale. El a lăudat însă acum câteva zile armata, pentru că a ajutat la salvarea culturilor din provincia Kangwon. Premierul "a lăsat munca de reconstrucție aproape în întregime în seama armatei", a declarat atunci Kim, potrivit KCNA.

O "remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă", spune Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU a acuzat Phenianul că a cheltuit masiv pentru programul său de arme nucleare, în timp ce populația duce lipsă de bunuri de primă necesitate. Țara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, estimările variind de la sute de mii la milioane de victime.

Informațiile furnizate de KCNA arată că problemele alimentare s-au agravat în țară, a declarat An Chan-il, un transfug devenit cercetător, care conduce Institutul Mondial pentru Studii privind Coreea de Nord. "Trebuie să se găsească un țap ispășitor pentru furia poporului înfometat", a declarat el pentru AFP, estimând că premierul va fi în curând demis sau chiar pedepsit.

Citit 812 ori Ultima modificare Marți, 22 August 2023 15:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.