Vizită istorică a lui Joe Biden în Vietnam

Vizită istorică a lui Joe Biden în Vietnam
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele american Joe Biden a ajuns duminică după-amiază la Hanoi, în efortul de a întări relaţiile bilaterale şi pentru a contracara influenţa chineză în creştere în regiune, relatează dpa şi AFP.

Vizita lui Biden vine la aproape 50 de ani de la încheierea războiului dintre Vietnamul de Nord, susţinut de sovietici, şi regimul susţinut de SUA din Vietnamul de Sud. „Timp de decenii, SUA şi Vietnam au lucrat pentru a depăşi o moştenire comună dureroasă a războiului din Vietnam şi pentru a promova reconcilierea”, a declarat consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan.

Liderul de la Casa Albă urmează să semneze cu liderii vietnamezi un „parteneriat strategic extins", cum Hanoiul are deja cu Rusia, India, Coreea de Sud şi China. Acest acord "este mai mult decât simbolic şi va aduce importante beneficii celor două ţări în numeroase domenii, inclusiv în plan economic, comercial şi al apărării, contribuind totodată la pacea şi stabilitatea în zona Mării Chinei de Sud şi în Asia de Sud-Est", a declarat pentru dpa Le Dang Doanh, fost consilier economic pentru cinci premieri vietnamezi.

Pe parcursul vizitei de 24 de ore, Joe Biden se va întâlni cu principalii patru lideri ai Partidului Comunist din Vietnam şi va vizita un monument ce marchează locul unde a fost doborât avionul lui John McCain în 1967, în timpul unui raid aerian american la Hanoi.

Înaintea vizitei lui Joe Biden, mai multe organizaţii pentru drepturile omului, între care Human Rights Watch, au făcut apel la Statele Unite ale Americii să ceară Vietnamului să-i elibereze imediat pe toţi deţinuţii politici şi să pună capăt încălcării drepturilor omului.

Citit 415 ori Ultima modificare Duminică, 10 Septembrie 2023 17:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.