Armele vor tăcea în Gaza, timp de patru zile

Armele vor tăcea în Gaza, timp de patru zile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Israelul și Hamas au convenit miercuri asupra unei încetări a focului în Gaza pentru cel puțin patru zile, pentru a permite accesul ajutoarelor și pentru a elibera cel puțin 50 de ostatici capturați de militanți în schimbul a cel puțin 150 de palestinieni încarcerați în Israel, transmite Reuters, citată de Hotnews.

Primul armistițiu în acest război brutal ce durează de aproape șapte săptămâni, la care s-a ajuns după medierea Qatarului, a fost salutat în întreaga lume ca un semn de progres care ar putea ușura suferința civililor din Gaza și ar putea aduce mai mulți ostatici israelieni acasă.

Israelul a spus că armistițiul ar putea fi prelungit în continuare, cu condiția ca mai mulți ostatici să fie eliberați. Hamas și grupuri aliate au capturat aproximativ 240 de ostatici atunci când bărbați înarmați au atacat orașele din sudul Israelului, pe 7 octombrie. Hamas a eliberat, înainte de armistițiu, doar patru ostatici.

Postul egiptean de televiziune Qahera a anunțat că armistițiul ar putea începe joi, la ora locală 10.00 (aceeași oră în România), însă nu există nicio confirmare din partea Israelului. Un oficial israelian a confirmat ora pentru CNN, însă un alt oficial a declarat pentru site-ul Axios că ora va fi decisă mai târziu.

Miercuri, după prânz, Hamas a emis un comunicat privind o încetare a focului. "După mai multe zile de negocieri, anunțăm, cu ajutorul și sub îndrumarea lui Allah Atotputernicul, încheierea unui acord de armistițiu umanitar (încetarea temporară a focului), care se întinde pe durata a patru zile", se arată în comunicatul grupării jihadiste, potrivit Sky News.

Conform Hamas, armistițiul prevede următoarele: intensificarea intrării camioanelor care transportă ajutoare umanitare, ajutoare de urgență, asistență medicală și combustibil în toate regiunile din Fâșia Gaza; eliberarea a 50 de femei și copii israelieni ostatici cu vârsta sub 19 ani, în schimbul eliberării a 150 de femei și copii palestinieni din închisorile israeliene; niciun fel de trafic aerian (avioane și drone) israelian în sudul Fâșiei Gaza timp de patru zile; niciun trafic aerian israelian (avioane și drone) în nordul Fâșiei Gaza timp de șase ore pe zi, de la ora 10.00 la 16.00; libertate de circulație pentru civili, în special de-a lungul drumului Salah al Din; "forțele de ocupație" israeliene nu vor ataca sau aresta pe nimeni în nicio zonă din Fâșia Gaza.

Negociatorul-șef al Qatarului în discuțiile de încetare a ostilităților, Mohammed Al-Khulaifi, secretar de stat la Ministerul de Externe, a declarat că, potrivit acordului, nu va avea loc "niciun fel de atac. Nicio mișcare militară, nicio expansiune, nimic". El a adăugat că țara sa speră că acesta va fi "o bază pentru un acord mai mare și o încetare permanentă a luptelor".

Un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului a subliniat miercuri la prânz că armata va pune în aplicare mai degrabă o "pauză operațională" decât o încetare a ostilităților și că armata așteaptă încă detaliile finale ale acordului.

Citit 418 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Noiembrie 2023 16:55

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.