Procesul lui Putin la Haga, o satiră care emoţionează Bulgaria

Procesul lui Putin la Haga, o satiră care emoţionează Bulgaria
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O piesă de teatru, creată în Polonia și intitulată sobru "Haga", se joacă în prezent la Teatrul Naţional din Sofia şi pune în scenă judecarea lui Vladimir Putin de către Curtea Penală Internaţională (CPI), un spectacol care, potrivit creatorilor săi, vrea să trezească o "naţiune prea pasivă", relatează AFP, citată de Hotnews.

Va fi, oare, judecat liderul de la Kremlin de CPI? Pe scenă, o adolescentă îşi plânge familia ucisă în Ucraina şi îşi imaginează acest deznodământ al războiului, sub privirile unui public bulgar bulversat.

În Bulgaria, stat membru al Uniunii Europene şi fostă ţară comunistă cu legături istorice cu Rusia, în care tezele Kremlinului continuă să seducă o largă parte a populaţiei, acest pariu era riscant. Însă a reuşit în mod vizibil. Sala este plină ochi, actorii sunt ovaţionaţi, spectatorii sunt emoţionaţi până la lacrimi.

"Spectatorii sunt zguduiţi şi îşi pun întrebări", salută Galin Stoev, regizorul versiunii bulgare. Şocat de "agresiunea nejustificată" din Ucrainei, el declară AFP că a vrut "să intervină la nivelul său" pentru a le deschide ochii bulgarilor, dintre care "30% sunt pro-Putin, potrivit unor studii".

Preşedintele rus este jucat de o femeie. Purtând un costum negru, o cravată şi pantofi roşii, ea se transformă, la sfârşit, într-o zână rea, care poartă o fustă transparentă şi care spune, la fel ca "Regele Soare" Ludovic al XIV-lea, "Rusia sunt eu, eu sunt Rusia".

La fel ca în cazul lui Adolf Hitler ironizat de Chaplin, "trebuie să râdem de Putin fără milă", pentru că satira îl slăbeşte, declară Saşa Denisova, creatoarea piesei.

Citit 527 ori Ultima modificare Luni, 27 Noiembrie 2023 14:23

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.