Rusia lucrează la "un acord major" cu Iranul

Rusia lucrează la "un acord major" cu Iranul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Rusia şi Iranul vor accelera lucrările la un "nou acord interstatal major", a anunţat marţi Ministerul rus de Externe, citat de Reuters. Ministerul nu a detaliat domeniul de aplicare a acordului, care vine pe fondul legăturilor politice, comerciale şi militare crescânde dintre Moscova şi Teheran şi pe care Statele Unite le privesc cu îngrijorare. Într-un comunicat, Rusia a declarat că miniştrii de Externe ai celor două ţări au convenit, într-un apel telefonic luni, să accelereze lucrările la acord, care se afla într-un "înalt stadiu de pregătire".

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a purtat cinci ore de discuţii la Kremlin cu preşedintele iranian Ebrahim Raisi.

Ca şi Coreea de Nord, al cărei lider, Kim Jong Un, s-a întâlnit cu Putin în Extremul Orient al Rusiei în septembrie, Iranul este un inamic declarat al Statelor Unite şi poate oferi Moscovei echipament militar pentru războiul din Ucraina, unde Rusia foloseşte pe scară largă drone iraniene. Kremlinul a declarat luna trecută că Rusia şi Iranul îşi dezvoltă relaţiile, "inclusiv în domeniul cooperării tehnico-militare", dar a refuzat să comenteze o alegaţie a Casei Albe conform căreia Teheranul ar putea lua în considerare să furnizeze Rusiei rachete balistice, aminteşte Reuters.

Iranul este principalul susţinător al inamicului Israelului, Hamas. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a vorbit la telefon cu Putin duminică şi şi-a exprimat "dezaprobarea puternică" faţă de cooperarea "periculoasă" a Rusiei cu Iranul.

Potrivit autorităţilor iraniene, cooperarea militară cu Rusia se extinde pe zi ce trece. Iranul a declarat luna trecută că a finalizat aranjamentele pentru ca Rusia să îi furnizeze avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 şi avioane de antrenament pentru piloţi Yak-130.

Citit 411 ori Ultima modificare Marți, 12 Decembrie 2023 17:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.