Rusia a finalizat transporturile de arme nucleare tactice în Belarus

Rusia a finalizat transporturile de arme nucleare tactice în Belarus
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat, luni, că Rusia a finalizat livrările de arme nucleare tactice către țara sa, o acțiune care a stârnit mari îngrijorări în Polonia vecină și în alte părți din regiune, transmite Associated Press, preluată de Al Arabiya News și Digi24.

Lukașenko a declarat, la o reuniune a unui bloc economic condus de Moscova la Sankt Petersburg, că transporturile au fost finalizate în octombrie, dar nu a oferit detalii despre câte arme au fost trimise sau unde au fost amplasate.

Armele nucleare tactice, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă, au o rază scurtă de acțiune și un randament scăzut în comparație cu focoasele nucleare mult mai puternice montate pe rachete cu rază lungă de acțiune. Rusia a declarat că va menține controlul asupra celor pe care le trimite în Belarus.

Lukașenko a declarat că găzduirea de arme nucleare rusești în țara sa are ca scop descurajarea unei agresiuni din partea Poloniei, membră NATO. Polonia oferă vecinului ucrainean sprijin militar, umanitar și politic în lupta sa împotriva invaziei rusești și participă la sancțiunile internaționale impuse Rusiei și Belarusului.

Trupele ruse cu baza în Belarus au invadat Ucraina dinspre nord în primele zile ale războiului, dar nu se știe dacă forțele belaruse au participat.

Citit 348 ori Ultima modificare Marți, 26 Decembrie 2023 14:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.