Extrema dreaptă vrea să scoată Germania din Uniunea Europeană

Extrema dreaptă vrea să scoată Germania din Uniunea Europeană
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), care câştigă teren în sondajele de opinie, are în vedere organizarea unui referendum privind ieşirea Germaniei din Uniunea Europeană, dacă va ajunge la putere, a declarat coliderul său, Alice Weidel, într-un interviu publicat luni, relatează AFP. "Dacă nu este posibilă o reformă, dacă nu reuşim să reconstruim suveranitatea statelor membre ale UE, ar trebui să lăsăm poporul să decidă, aşa cum a făcut Marea Britanie", a declarat Weidel, pentru Financial Times. "Am putea organiza un referendum pentru «Dexit» - o ieşire a Germaniei din UE", a adăugat ea, salutând ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, în urma referendumului din 2016, drept "un model pentru Germania".

Încurajată de sondaje-record care au plasat-o pe a doua poziţie la nivel naţional de câteva luni (aproximativ 22 la sută), înaintea Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi imediat după conservatori (CDU), extrema dreaptă germană îşi manifestă dorinţa de a guverna. Următoarele alegeri legislative vor avea loc în 2025, iar AfD va prezenta pentru prima dată un candidat la funcţia de cancelar.

În schimb, principalele partide au exclus să se alieze şi să guverneze cu această formaţiune anti-UE şi anti-imigraţie, într-un context de fragmentare din ce în ce mai mare a peisajului politic, care presupune formarea de coaliţii la nivel naţional şi regional.

Trei scrutinuri importante la nivel regional vor avea loc în septembrie în estul ţării, iar AfD este lider în sondajele de opinie, cu peste 30 la sută din intenţiile de vot. La congresul său din aceasta vară, AfD şi-a afirmat convingerile eurosceptice într-o Germanie în care apartenenţa la UE rămâne susţinută de o largă majoritate a populaţiei.

Alternativa pentru Germania se află în centrul unui scandal după dezvăluirea făcută de site-ul german de investigaţii Correctiv că mai mulţi membri ai AfD, inclusiv un apropiat al lui Alice Weidel, au discutat recent în timpul unei adunări la Potsdam despre expulzarea în masă a persoanelor de origine străină. Aceste dezvăluiri au provocat o undă de şoc în Germania, unde de câteva zile au loc în toată ţara manifestaţii împotriva AfD, acuzată că reprezintă un pericol pentru democraţie.

Sute de mii de persoane au manifestat duminică în Germania împotriva partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi a ideologiei sale radicale, care a provocat de o săptămână o mobilizare de o rară amploare, relatează AFP. Aproximativ o sută de manifestații au avut loc de vineri în toată ţara, reunind peste 1,4 milioane de oameni, potrivit organizaţiei Friday for Future şi alianţei cetăţenilor Campact, care se numără printre organizatorii mişcării. Afluxul a fost atât de mare la München (sud), încât marşul prevăzut pe străzile capitalei bavareze a fost întrerupt. Poliţia a estimat mulţimea la 100.000 de persoane. Pe esplanada Reichstagului (parlamentul), la Berlin, participarea a fost, de asemenea, masivă, estimată la 100.000 de persoane, potrivit poliţiei citate de postul de radio RBB, 350.000 de persoane, conform organizatorilor.

Citit 622 ori Ultima modificare Luni, 22 Ianuarie 2024 21:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.