Armata Israelului a intrat în cel mai mare spital din sudul Fâșiei Gaza

Armata Israelului a intrat în cel mai mare spital din sudul Fâșiei Gaza
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Forțele speciale ale Israelului au intrat joi în Spitalul Nasser din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, unde susține că s-ar afla luptători Hamas, dar și că este posibil ca acolo să fi fost ascunse și trupurile unor ostatici israelieni decedați, conform The Times of Israel și CNN, citate de HotNews.

În această săptămână, armata israeliană le-a cerut miilor de palestinieni care s-au refugiat acolo să plece din complexul în care se află spitalul. Medici şi oficiali medicali spun că lunetiştii israelieni ar fi împuşcat mortal mai multe persoane în timp ce acestea încercau să părăsească complexul, în ultimele zile.

Purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene (IDF), Daniel Hagari, a declarat joi că există „informaţii credibile”, din mai multe surse, inclusiv de la ostatici eliberaţi, că Hamas ar fi ținut ostatici în acest spital și că acolo s-ar putea afla trupurile unor ostatici israelieni decedaţi. Conform oficialului israelian, IDF are în desfășurare o „operaţiune precisă şi limitată” în interiorul Spitalului Nasser.

„Așa cum s-a dovedit și cu spitalele Shifa, Rantisi, Al Amal și cu multe alte spitale din Gaza, Hamas folosește în mod sistematic spitalele drept centre pentru terorism”, a spus purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene. El a susținut că 85% din „facilitățile medicale majore” din Fâșia Gaza ar fi fost folosite de Hamas în scopuri teroriste.

„Un obiectiv-cheie în misiunea noastră militară este să ne asigurăm că Spitalul Nasser își continuă funcția importantă de tratare a pacienților din Gaza. Am comunicat acest lucru în discuții pe care le-am avut cu personalul spitalului în ultimele zile. Am subliniat că nu există nicio obligație ca pacienții sau personalul să evacueze spitalul”, a mai spus Hagari.

Potrivit acestuia, cei care se adăposteau însă acolo au fost avertizați prin mesaje în limba arabă, prin difuzoare și la telefon, să se îndepărteze de zona spitalului, printr-un coridor umanitar, „pentru a nu fi folosiți de către Hamas”.

„Ocupaţia israeliană ia cu asalt complexul medical Nasser şi îl transformă într-o cazarmă militară după ce a demolat zidul sudic şi a intrat pe acolo”, a acuzat Ashraf Al-Qidra, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas. El susţine că buldozerele militare israeliene sapă în gropile comune din interiorul complexului. De asemenea, Ministerul Sănătății condus de Hamas spune că cel puțin o persoană a fost ucisă, iar „multe altele” au fost rănite în urma unui atac lansat de israelieni, asupra Departamentului de ortopedie al complexului medical Nasser.

Complexul Nasser este cea mai mare unitate medicală încă funcţională din Gaza, iar în interior s-ar afla peste 1.500 de persoane strămutate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Citit 351 ori Ultima modificare Joi, 15 Februarie 2024 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.