Grecia, supărată pe o prezentare de modă în fața frizelor Partenonului

Grecia, supărată pe o prezentare de modă în fața frizelor Partenonului
Fotografie de arhivă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O prezentare de modă în fața frizelor Partenonului atenian, organizată sâmbătă la British Museum, în cadrul Săptămânii Modei de la Londra, a stârnit furia autorităților grecești, care cer de ani de zile restituirea celebrelor opere de artă antice, potrivit AFP, informează HotNews.

Designerul Erdem Moralioglu a ales decorul impresionant al sălii de expoziție a British Museum pentru aceste prestigioase opere antice pentru a prezenta colecția toamnă-iarnă 2024 a brandului său omonim Erdem, inspirată de cântăreața greacă Maria Callas și de interpretarea operei ”Medeea” din 1953.

„Prin organizarea unei prezentări de modă în sala de expoziție în care sunt expuse frizele Partenonului, British Museum arată încă o dată că nu are niciun respect pentru capodoperele sculptorului Fidias”, a reacționat ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni. „Responsabilii Muzeului Britanic devalorizează și insultă nu doar monumentul, ci și valorile universale pe care le reprezintă. Condițiile în care sunt expuse sculpturile în Galeria Duveen se deteriorează pe zi ce trece. Este timpul ca această capodoperă furată și devalorizată să strălucească din nou în lumina Atticii”, a adăugat ea.

Grecia cere de zeci de ani returnarea acestei frize de 75 de metri din Partenon, una dintre capodoperele Muzeului Britanic.

Londra susține că sculpturile au fost „achiziționate legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului Britanic. Grecia susține că acestea au fost „jefuite” pe când țara se afla sub dominație otomană.

Citit 314 ori Ultima modificare Duminică, 18 Februarie 2024 16:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.