O sută de zile până la noaptea electorală europeană

O sută de zile până la noaptea electorală europeană
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cu o sută de zile înainte de alegerile europarlamentare din 9 iunie, partidele europene îşi finalizează planurile de a face faţă unei campanii care, alături de un marcant caracter naţional, va avea şi protagonişti din fiecare dintre partidele politice europene, a informat vineri EFE.

Cap de listă al fiecărui partid este personalitatea pe care formaţiunea politică o nominalizează pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene şi pe care, teoretic, ar prelua-o dacă ar câştiga alegerile. În practică, şefii de stat şi de guvern vor fi cei care aleg liderul executivului comunitar, iar Parlamentul European nu poate decât să confirme sau să respingă respectiva alegere.

Politiciana germană Ursula von der Leyen este singura candidată a Partidului Popular European (PPE) şi care candidează pentru prima dată într-o campanie în care PPE e dat favorit de toate sondajele.

Partidul Socialiştilor Europeni (PES) îşi începe campania pentru alegerile europene sâmbăta aceasta la Roma: îl va desemna pe luxemburghezul Nicolas Schmit.

Dintre marile grupuri proeuropene, partidele liberale vor fi ultimele care îşi vor lansa campania, pe 20 martie, la Bruxelles prin intermediul unei platforme ce va reuni Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni (ALDE), Partidul Democrat European şi "Renaşterea" lui Emmanuel Macron.

Partidele ecologiste din toată Europa şi-au pus încrederea în germana Terry Reintke şi olandezul Bas Eickhout - relativ tineri, dar veterani ai scenei europene.

Partidul Identitate şi Democraţie, cu partide de extremă dreapta precum Adunarea Naţională a Marinei le Pen sau Liga italiană, nu participă de obicei în campania la nivel european şi în 2019 nu a avut un reprezentant în dezbateri. Pentru 2024, cu creşterea previzibilă a numărului de mandate şi pe fondul luptei sale de a se situa pe locul trei, acest lucru s-ar putea schimba.

Stânga europeană, care va rămâne cel mai mic grup din Parlamentul European, tocmai l-a ales pe austriacul Walter Baier în calitate de cap de listă, la un congres la Ljubljana.

Citit 286 ori Ultima modificare Vineri, 01 Martie 2024 18:06

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.