Putin i-a prelungit mandatul de premier lui Mihail Mişustin

Putin i-a prelungit mandatul de premier lui Mihail Mişustin
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Preşedintele rus Vladimir Putin, care şi-a început al cincilea mandat, l-a propus din nou vineri ca premier pe tehnocratul Mihail Mişustin, informează Reuters. Aprobarea Dumei de Stat - Camera inferioară a Parlamentului Rusiei - pentru numirea lui Mişustin este aproape sigură, adaugă agenţia citată. Mişustin a sprijinit toate deciziile lui Putin, inclusiv invazia în Ucraina, declanşată în februarie 2022.

Conform legii, guvernul de la Moscova a demisionat înainte ca preşedintele să depună jurământul pentru încă şase ani în funcţia supremă în stat, în urma alegerilor din martie.

Nu există indicii că Putin intenţionează să remanieze semnificativ guvernul, din care fac parte miniştrii Serghei Şoigu la apărare şi Serghei Lavrov la externe; cei doi se află în funcţii de aproape 12, respectiv, peste 20 de ani.

Menţinerea formulei guvernamentale ar transmite un mesaj de stabilitate şi ar arăta că preşedintele este mulţumit de performanţele echipei sale pe plan intern şi extern, apreciază analiştii conform Reuters.

Despre Mişustin, funcţionar de carieră, se spunea înainte de a fi numit premier în 2020 că nu are ambiţii politice; el condusese fiscul rus timp de un deceniu, perioadă în care veniturile din taxe şi impozite au crescut de peste două ori. Nu provine din serviciile secrete şi nu este unul din aşa-numiţii "siloviki" (oamenii puternici), veteranii serviciilor apropiaţi de Putin.

Cu toate că nu a ieşit în evidenţă, a reuşit să menţină pe linia de plutire economia Rusiei după ce aliaţii Ucrainei au impus sancţiuni prin care au complicat finanţarea companiilor ruseşti şi au blocat accesul pe pieţe al resurselor naturale ale ţării.

Citit 242 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2024 16:07

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro