Un cetăţean român a murit şi alţi doi au fost răniţi în Congo, fiind rănită încă o persoană, cetăţean al unui alt stat, anunţă Ministerul român de Externe, citat de HotNews. Incidentele au avut loc în contextul degradării situaţiei de securitate din această ţară.
Potrivit TVR Info, un român a murit și doi au fost răniți, într-un atac cu mortiere. Bărbaţii sunt mercenari care sprijină guvernul congolez în lupta cu rebelii, afirmă sursa citată.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat, duminică, faptul că, în contextul degradării situaţiei de securitate din Republica Democratică Congo (RD Congo), s-a autosesizat, prin intermediul Ambasadei României la Luanda, Republica Angola, ca urmare a apariţiei informaţiilor cu privire la decesul unei persoane şi rănirea altor trei, sâmbătă, în apropierea oraşului Goma, situat la frontiera cu Rwanda. Astfel, reprezentanţii misiunii diplomatice au întreprins în regim de urgenţă demersuri pe lângă autorităţile din Congo pentru obţinerea unor informaţii oficiale cu privire la cetăţenia şi identitatea victimelor. "Din informaţiile comunicate reprezentanţilor misiunii diplomatice, a rezultat că persoana decedată şi două persoane rănite au cetăţenie română, iar cea de-a patra persoană rănită are cetăţenia altui stat.
Până în prezent, la nivelul misiunii diplomatice nu au fost recepţionate solicitări de asistenţă consulară. Ambasada României la Luanda menţine situaţia în atenţie prioritară şi continuă dialogul cu autorităţile congoleze competente", a precizat MAE.
În februarie, tot în Congo, doi cetăţeni români au murit şi alţi patru au fost răniţi.
MAE aminteşte că pentru Congo este valabil un avertisment de călătorie de nivel 8/9 - "Evitaţi orice călătorie!".
Papa Francisc a pledat duminică pentru încetarea violențelor și a morților în rândul civililor din Congo. Papa a deplâns "numeroșii creștini" uciși în conflict, spunând că "sunt martiri".
Sunt în jur de 900 de români cu contract în domeniul protecţiei în Republica Democratică Congo, potrivit unui material stirileprotv.ro din februarie. Unii sunt veterani ai teatrelor de operațiuni, alții demisionari din armata română pentru un salariu mai bun, dar sunt și luptători fără experiență militară. Pentru câteva mii de euro pe lună trebuie să antreneze forțele guvernamentale și să protejeze zone strategice atacate de rebelii din Mișcarea M23.
Contractorii privați români au fost implicați în cele mai grele lupte din ultimul an, de când au înlocuit trupele Wagner în Congo, mai spune sursa citată. Comandantul lor pare să fie controversatul Horațiu Potra, fost luptător din Legiunea Franceză, al cărui nume a apărut de mai multe ori în presa română.