Cel mai mare schimb de prizonieri dintre Rusia și Occident a avut nevoie de negocieri epuizante, care au început în 2022 și au fost date în mod repetat peste cap de evenimente dramatice, precum moartea disidentului Alexei Navalnîi sau arestarea jurnalistului "Wall Street Journal" Evan Gershkovich. Faptul că Vladimir Putin și-a dorit foarte mult eliberarea asasinului Vadim Krasikov dintr-o închisoare germană a contribuit decisiv la încheierea schimbului, scriu New York Times și BBC, citate de HotNews.
Un temut asasin rus și un jurnalist american s-au îmbarcat în avioane separate în Turcia, joi, pentru a pleca fiecare spre țările lor, punctul final al unui acord secret pentru schimbul de prizonieri între Rusia și Occident, care a presupus negocieri întinse pe ani de zile. Originile acestui acord merg până în 2022. Însă negocierile discrete dintre Rusia, SUA și patru țări europene s-au intensificat la începutul acestui an, înainte de a ajunge la un nivel maxim în ultimele săptămâni, pe măsură ce un acord final devenea vizibil pentru toate părțile.
Un punct de cotitură, scrie "New York Times", a avut loc pe 25 iunie, când un grup de ofițeri CIA a discutat cu omologii lor ruși în timpul unei reuniuni secrete, într-o capitală din Orientul Mijlociu. Americanii au avansat o propunere: un schimb de aproximativ 20 de prizonieri care se aflau în închisori din Rusia, Statele Unite și Europa, un acord mult mai mare și mai complex decât cele discutate anterior de ambele părți, dar care ar oferi atât Moscovei, cât și statelor occidentale mai multe motive să spună da. Putin a insistat ca asasinul Vadim Krasikov să fie parte a schimbului.
Spionii ruși au mers cu propunerea înapoi la Moscova și, doar câteva zile mai târziu, directorul CIA vorbea la telefon cu un șef al spionilor ruși, acceptând termenii generali ai unui schimb masiv de prizonieri.
Joi, șapte avioane diferite au aterizat la Ankara, în Turcia, și au făcut schimbul de pasageri, încheind cu succes un efort diplomatic intens, care a avut loc aproape în întregime dincolo de ochii publicului.
Negociat în mare parte de spioni și uneori prin mesaje secrete transmise de curieri, acordul a asigurat eliberarea lui Gershkovich, a lui Whelan și a altor 14 americani, ruși și europeni închiși în Rusia. În același timp, acordul a eliberat, printre alții, un asasin plătit rus, Vadim Krasikov. Acesta era încarcerat în Germania din 2019, pentru uciderea unui fost luptător separatist cecen într-un parc din Berlin. El a fost premiul cel mai dorit de președintele rus Vladimir Putin, care a lăudat public asasinatul drept un act de patriotism și a insistat ani de zile ca Krasikov să facă parte din orice schimb.
Kremlinul a admis vineri că Vadim Krasikov e un angajat al Serviciului Federal de Securitate (FSB), succesorul KGB-ului din perioada sovietică, relatează Reuters.
Oficialii americani au insistat asupra faptului că schimbul de prizonieri nu reprezintă în niciun caz o resetare a relației proaste dintre Washington și Moscova. În schimb, au susținut ei, a fost o înțelegere determinată de calcule reci, o înțelegere în care fiecare parte a obținut ceea ce dorea.