Summit-uri UE pe tema crizei datoriilor

Summit-uri UE pe tema crizei datoriilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Şefii de stat şi de guvern din UE au discuţii cruciale zilele acestea, la Bruxelles, la două summit-uri, unde trebuie să stabilească un plan clar, decisiv pentru rezolvarea crizei datoriilor de stat care ameninţă zona euro şi sistemul financiar global. Liderii statelor membre UE au iniţiat ieri dimineaţă o reuniune, urmând ca miercuri, să aibă loc o întâlnire a liderilor din cele 17 state din zona euro.

După doi ani de tergiversări marcaţi de divergenţele dintre Germania şi Franţa, cauzate de interese politice şi economice, mai marii Europei trebuie să răspundă decisiv tensiunilor din pieţele financiare şi presiunilor venite din partea marilor parteneri economici, de la SUA şi Canada la Japonia şi China, care se tem că furtuna din zona euro ar putea degenera într-o nouă criză mondială.

Miniştrii Finanţelor şi guvernatorii băncilor centrale din statele G20 au cerut liderilor europeni să prezinte la summit-ul UE de duminică un plan de soluţionare a crizei datoriilor de stat. Între timp, UE a decis amânarea deciziilor cruciale până la un al doilea summit, cel convocat miercuri, pentru a-i permite cancelarului german Angela Merkel să-şi asigure majoritatea parlamentară necesară pentru aprobarea hotărârilor.

Planul european de ieşire din criză prinde contur

Criza datoriilor de stat a început în ultima parte a anului 2009 în Grecia, cu un deficit bugetar uriaş şi o datorie publică văzută de mulţi ca nesustenabilă. Consecinţe ale unor erori politice grave care au început încă de la intrarea statului în zona euro, problemele Greciei au continuat să se adâncească într-un ritm accelerat, antrenate pe de o parte de atacurile necontenite de pe pieţele financiare şi, pe de altă parte, de reacţia bulversată a Europei, ale cărei soluţii au venit întotdeauna prea târziu. Negocierile pentru salvarea Greciei şi a zonei euro au progresat, au afirmat sâmbătă seara cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, în timp ce planul european de ieşire din criză începea să prindă contur cu un acord incipient de recapitalizare a băncilor.

Ieri, liderii UE au intensificat presiunile asupra Italiei pentru accelerarea reformelor economice, astfel încât a treia mare economie din zona euro să evite o prăbuşire financiară precum a Greciei. Povara datoriei Italiei, de circa 120 la sută din PIB, este depăşită în UE doar de cea a Greciei.

Potrivit unui document, liderii europeni analizează introducerea unui program de garanţii pentru a susţine băncile şi pentru a facilita accesul instituţiilor de credit la finanţare.

În funcţie de negocierile din aceste zile, de compromisul la care se va ajunge şi de reacţia pieţelor, cele două summit-uri ar putea face diferenţa între începutul revenirii la normalitate şi adâncirea crizei, cu consecinţe greu de anticipat pentru supravieţuirea zonei euro şi stabilitatea sistemului financiar mondial.

Van Rompuy, şeful reuniunilor zonei euro

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, va fi numit la conducerea zonei euro. "Preşedintele reuniunilor din zona euro va fi desemnat de şefii de stat şi de guvern ai zonei euro în momentul în care Consiliul European îşi va alege preşedintele, cu un mandat de aceeaşi durată", precizează proiectul de declaraţie al summitului de la Bruxelles.

Cadoul de la summit

Cancelarul german Angela Merkel i-a oferit ieri un ursuleţ de pluş preşedintelui francez Nicolas Sarkozy pentru fiica sa Giulia, născută la 19 octombrie, cu ocazia unui summit al liderilor europeni la Bruxelles. Acest gest amical intervine în momentul în care cei doi lideri europeni au afişat divergenţe cu privire la modalităţile de rezolvare a crizei datoriilor din zona euro. Parisul şi Berlinul îşi dispută de mai multe zile modalităţile de consolidare a Fondului de salvare a zonei euro în favoarea ţărilor în dificultate, FESF. Încercând să îşi aplaneze diferendul, Merkel şi Sarkozy au organizat o conferinţă de presă comună, ieri după-amiază, ocazie cu care cancelarul german i-a înmânat liderului francez cadoul. Carla Bruni-Sarkozy şi fiica sa Giulia au fost externate ieri din clinica La Muette la Paris, unde soţia preşedintelui francez a născut miercuri.

Citit 1099 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.