Proclamare la Benghazi: Libia a fost "eliberată"

Proclamare la Benghazi: Libia a fost "eliberată"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O ceremonie în cursul căreia preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) Mustafa Abdeljalil a proclamat "eliberarea" Libiei a avut loc ieri la Benghazi, al doilea oraş din ţară. Mii de persoane, care agitau drapelul verde-negru-roşu al noii Libii, s-au reunit în piaţa centrală din acest oraş, unde a început la jumătatea lui februarie o revoltă împotriva regimului lui Muammar Gaddafi, ce a condus ţara timp de 42 de ani. Abdeljalil şi mai mulţi oficiali din cadrul CNT, noile autorităţi aflate la putere în Libia, au asistat la ceremonia care a fost deschisă cu imnul naţional libian. "Declaraţie de eliberare. Ridicaţi-vă capetele. Sunteţi libieni liberi", a declarat vicepreşedintele CNT şi purtătorul de cuvânt al noilor autorităţi, Abdel Hafez Ghoga, în cadrul unei ceremonii organizate la trei zile de la căderea Sirte şi moartea fostului lider. Anunţul oficial privind încheierea a opt luni de rebeliune armată va fi punctul de plecare pentru un proces politic ce ar trebui să conducă la alegeri generale în aproximativ 20 de luni.

S-a stabilit cauza morţii lui Gaddafi

Fostul dictator libian a murit din cauza unei plăgi provocate prin împuşcare, a anunţat unul dintre medicii care au participat la autopsie, la morga din Misrata.Cadavrul lui Gaddafi va fi predat familiei în vederea înhumării. "S-a luat decizia predării trupului neînsufleţit tribului său, pentru că nicio rudă apropiată nu este disponibilă în acest moment", a declarat Ahmed Jibril, un oficial din cadrul Consiliului Naţional de Tranziţie. Potrivit CNT, familia extinsă a fostului preşedinte libian va decide când va fi înhumat Gaddafi.Serviciul german de Informaţii (BND) ştia de câteva săptămâni unde se ascundea fostul lider libian, dar nu a dezvăluit date care să faciliteze un raid împotriva acestuia, a informat publicaţia Der Spiegel. Însă seria de evenimente sugerează că statele membre NATO ştiau locul unde se afla Gaddafi. Convoiul cu care fostul dictator încerca să fugă a fost atacat joia trecută de avioane franceze care participau la operaţiunea NATO.

Viaţă contra cost

Muammar Gaddafi a fost ucis în circumstanţe neclare, existând suspiciuni că a fost împuşcat de combatanţi ai CNT, imediat după ce fusese capturat. Alte surse au susţinut că a murit din cauza rănilor pe care deja le avea în momentul capturării.

Înainte de a muri, Gaddafi i-ar fi rugat de combatanţii care îl capturaseră să nu îl omoare, promiţându-le aur şi bani, a afirmat un martor. "L-au scos din acel canal de scurgere şi îl îmbrânceau", a declarat Hammad Mufti Ali, în vârstă de 28 de ani. "Le-a spus că era dispus să le ofere orice pentru a-l lăsa în viaţă. Pierdea mult sânge, avea 69 de ani şi nu ar fi supravieţuit. Avea răni de schije, dar şi pentru că fusese bătut. La un moment dat, cineva i-a spus că în loc să vorbească despre bani, mai bine s-ar ruga înainte de a muri. Dar continua să ne spună că ne va da bani mulţi şi aur", îşi aminteşte Ali.

Glonţul fatal

Comandantul forţelor care l-au capturat pe Gaddafi, Omran al-Oweib, a oferit detalii despre ultimele momente de viaţă ale fostului lider libian, într-un interviu acordat în exclusivitate BBC News Online. Acesta a povestit cum colonelul, rănit, a fost scos dintr-o conductă de drenare în care se ascundea la Sirte, a făcut zece paşi şi a căzut pe fondul focurilor de armă. El susţine că este imposibil de stabilit cine a tras glonţul fatal.

Citit 1483 ori Ultima modificare Duminică, 15 Decembrie 2019 00:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.