Rusia, responsabilă de doborârea avionului de pasageri MH17

Rusia, responsabilă de doborârea avionului de pasageri MH17
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Kremlinul a respins marți, calificând drept părtinitoare, o decizie a Consiliului Aviației al ONU conform căreia Rusia a fost responsabilă pentru doborârea unui avion malaezian de pasageri deasupra Ucrainei, în 2017, incident soldat cu moartea tuturor celor 298 de pasageri și membri ai echipajului, relatează Reuters.

„Poziția noastră este binecunoscută. Știți că Rusia nu a fost o țară care să fi participat la investigarea acestui incident, așa că nu acceptăm nicio concluzie părtinitoare”, a declarat marți după-amiaza purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în prima sa conferință de presă după ce guvernele din Olanda și Australia au făcut publică hotărârea instanței din cadrul ONU.

Conform HotNews, avionul de pasageri MH17 a fost doborât deasupra estului Ucrainei pe 17 iulie 2014, toți pasagerii și membrii echipajului pierzându-și viața în urma tragediei care a avut loc în contextul luptelor dintre forțele separatiste proruse din Lugansk și Donețk cu forțele armate ale Kievului. Victimele au provenit din 17 țări, printre acestea numărându-se 198 de cetățeni olandezi, 43 din Malaezia, 38 de australieni și 10 din Marea Britanie. 80 dintre cei care și-au pierdut viața au fost copii.

Investigația asupra tragediei a fost condusă de Olanda, cu participarea Ucrainei, Malaeziei, Australiei și Belgiei.

Rusia a negat orice implicare în doborârea avionului, la momentul respectiv negând de asemenea orice fel de implicare în Ucraina și susținând că războiul separatist din estul țării a fost declanșat de „patrioți ruși” după ce a anexat Crimeea.

În noiembrie 2022, o instanță din Olanda l-a condamnat pe Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor proruși din Donbas, la închisoare pe viață pentru rolul său în doborârea avionului de pasageri MH17. Alături de Ghirkin, în acest proces organizat în Olanda au mai fost inculpați rușii Serghei Dubinski și Oleg Pulatov, foști ofițeri de informații, și ucraineanul Leonid Harcenko, un lider al separatiștilor pro-ruși despre care se crede că a condus o unitate militară a acestora, deși nu avea experiență în acest sens. Niciunul dintre ei nu a fost acuzat că a participat personal la doborârea avionului companiei Malaysia Airlines și toți au fost judecați în absență. Alături de Ghirkin, instanța olandeză i-a condamnat la închisoare pe viață pe Dubinski și Harcenko, dar l-a achitat pe Pulatov, fost membru al forțelor speciale Spetsnaz/GRU.

Igor Ghirkin execută în prezent o condamnare de patru ani de închisoare în Rusia, pentru „incitare la extremism”, după ce l-a criticat pe președintele Putin și conducerea militară a țării, din cauza modului în care se desfășura războiul din Ucraina.

Citit 334 ori Ultima modificare Marți, 13 Mai 2025 16:55

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro