Cel mai mare acord dintre UE și Marea Britanie după Brexit

Cel mai mare acord dintre UE și Marea Britanie după Brexit
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Marea Britanie a convenit luni asupra celei mai semnificative resetări a relațiilor de apărare și comerciale cu Uniunea Europeană de la Brexit încoace, după ce răsturnarea ordinii globale de către președintele american Donald Trump a forțat cele două părți să depășească divorțul lor, transmite luni agenția Reuters, citată de HotNews.

La aproape nouă ani după ce a votat să părăsească blocul comunitar, Marea Britanie, un actor important în domeniul apărării europene, va participa la proiecte comune de achiziții cu UE. Părțile au convenit, de asemenea, să faciliteze accesul alimentelor britanice și al vizitatorilor britanici în UE și au semnat un nou acord controversat privind pescuitul.

Taxele vamale impuse de administrația Trump, alături de avertismentele conform cărora Europa ar trebui să facă mai mult pentru a se apăra, au forțat guvernele din întreaga lume să-și regândească legăturile comerciale, de apărare și de securitate, apropiindu-l pe premierul britanic Keir Starmer de Emmanuel Macron al Franței și de alți lideri europeni. Guvernul lui Starmer a declarat că această resetare cu cel mai mare partener comercial al Londrei va reduce birocrația pentru producătorii din domeniul alimentar și agricol, cu scopul de a ieftini alimentele, va îmbunătăți securitatea energetică și va adăuga aproape nouă miliarde de lire sterline economiei britanice până în 2040. Este al treilea acord încheiat de Marea Britanie în această lună, după cele cu India și SUA. Deși este puțin probabil să genereze un impuls economic imediat semnificativ, el ar putea stimula încrederea mediului de afaceri, atrăgând investiții de care țara are mare nevoie.

În centrul acestei resetări se află un pact de apărare și securitate care va permite Marii Britanii să participe la orice proiecte comune de achiziții și va deschide calea pentru ca firme britanice precum BAE, Rolls-Royce și Babcock să ia parte la marele program european de reînarmare în valoare de 150 miliarde de euro. Navele de pescuit britanice și cele ale UE vor avea acces reciproc în apele celeilalte timp de 12 ani - ceea ce elimină una dintre cele mai importante pârghii ale Regatului Unit în eventuale negocieri viitoare - în schimbul unei reduceri permanente a documentației și a controalelor la frontieră care împiedicau micii producători alimentari să exporte în Europa.

În ciuda acordului, economia Marii Britanii va rămâne semnificativ diferită față de perioada de dinainte de ieșirea din bloc. Brexitul a costat centrul financiar londonez mii de locuri de muncă, a afectat producția sectorului și i-a redus contribuția fiscală.

Citit 159 ori Ultima modificare Luni, 19 Mai 2025 17:22

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro