Comisia Europeană (CE) a propus marți relaxarea regulilor privind expulzarea solicitanților de azil, ca răspuns la solicitarea repetată a unor state membre pentru înăsprirea politicii europene privind migrația, informează agenția AFP, citată de Agerpres. Această propunere îngrijorează însă ONG-urile pentru protecția migranților și pe unii europarlamentari.
În prezent, legea europeană prevede ca solicitanții de azil să poată fi expulzați spre țări terțe, dar pe care statele membre le consideră ca fiind ”sigure”. Cu toate acestea, este necesar să existe o ”legătură” suficientă între persoana vizată și această țară terță: ca un membru al familiei sale să locuiască acolo, ca solicitantul de azil să fi lucrat deja în acea țară, etc. Ceea ce propune CE este de a putea fi eliminată această obligație de ”legătură”, ceea ce ar permite accelerarea expulzărilor.
”Aceasta înseamnă că un migrant ar putea fi expulzat într-o țară terță cu care el nu are nicio legătură și s-ar putea pomeni într-o situație de vulnerabilitate, chiar de abuz”, a avertizat eurodeputata centristă Fabienne Keller, calificând propunerea drept ”problematică”, potrivit Hotnews.ro.
Pentru a intra în vigoare, această propunere va trebui să fie aprobată de Parlamentul European și apoi de statele membre.
Bruxelles-ul este sub presiunea unor state membre pentru a-și înăspri politica privind migrația, în fața ascensiunii forțelor de extremă dreapta pe întreg continentul.