Marea Britanie ia în considerare impunerea castrării chimice pentru infractorii sexuali, în cadrul unei reforme a sistemului de justiție, menită să elibereze locuri în închisorile supraaglomerate, transmite joi agenția Reuters, citată de HotNews.
Una dintre primele măsuri luate de guvernul lui Sir Keir Starmer după revenirea la putere a laburiștilor în iulie anul trecut a fost să elibereze înainte de termen o serie de deținuți, pentru a combate criza de supraaglomerare din închisori, despre care miniștrii au spus că amenință cu o „prăbușire totală a legii și ordinii”. Măsura s-a bucurat de sprijin bipartizan în Marea Britanie, fiind propusă în mai 2024 de fostul guvern conservator condus de Rishi Sunak.
Numărul de deținuți din Anglia și Țara Galilor a atins un nivel record în septembrie, iar la începutul acestui an guvernul a anunțat că celulele din secțiile de poliție vor fi folosite temporar pentru a ține deținuți, ca măsură de urgență pentru a face față lipsei de spațiu din închisori, scrie sursa citată.
Anunțând concluziile unui raport privind soluțiile pentru această criză, ministrul Justiției, Shabana Mahmood, a declarat că s-a recomandat continuarea unui proiect-pilot privind așa-numita „medicație pentru gestionarea excitației sexuale problematice”. „Analizez dacă impunerea acestei metode este posibilă”, a declarat ea în fața parlamentarilor. Opțiunile includ substanțe chimice care suprimă libidoul și altele care reduc gândurile sexuale, se arată în raport.
Raportul privind Revizuirea Independentă a Sentințelor a constatat că există o dependență excesivă de pedepsele privative de libertate și a recomandat investiții mai mari în Serviciul de Probațiune, monitorizare electronică sporită și un sistem de supraveghere care să reducă recidiva. Raportul a mai propus un sistem prin care deținuții să poată obține eliberarea înainte de termen prin bună purtare și respectarea regulilor din penitenciar, și a sugerat ca pedepsele privative de libertate mai mici de un an să fie aplicate doar în cazuri excepționale.
Guvernul a anunțat că va accepta aceste recomandări, însă nu va da curs unei alte propuneri, privind limitarea pedepselor maxime, ceea ce înseamnă că cei mai periculoși infractori ar putea petrece mai mult timp în închisoare.
David Gauke, fost ministru conservator al Justiției, care a prezidat comisia de revizuire, a declarat că guvernul nu poate rezolva problema supraaglomerării doar construind mai multe închisori și că este nevoie de o reformă mai radicală. „Luate ca un pachet unitar, aceste măsuri ar trebui să asigure că guvernul nu va mai ajunge niciodată în situația de a fi nevoit să recurgă la eliberarea de urgență a deținuților”, a adăugat el.