Propunerea, care vizează bugetul UE pentru perioada 2028-2034, vine după ce mai multe state membre au susținut consolidarea legăturii dintre statul de drept și finanțarea europeană în documentele transmise Comisiei, scrie Politico, citat de Hotnews.ro.
Comisia Europeană vrea să înăsprească măsurile împotriva țărilor care încalcă normele democratice, condiționând acordarea fondurilor UE de respectarea standardelor europene. Asta înseamnă că guvernele care au încălcat standardele UE privind statul de drept, spre exemplu prin restricționarea libertății judiciare și a presei, riscă să piardă miliarde de euro din bugetul centralizat al UE.
Ungaria, una dintre țările vizate
Ce va face planul de cheltuieli al UE pentru perioada 2028-2034, care urmează să fie publicat miercurea viitoare și marchează începutul a cel puțin doi ani de negocieri laborioase, va fi să extindă legătura dintre plata fondurilor și regresul democratic, potrivit unui document consultat de Politico. Anterior, doar o parte din bugetul de 1,2 trilioane de euro era condiționată de acest criteriu, se mai arată în cele relatate de Hotnews.
Măsura riscă să exacerbeze tensiunile dintre Comisie și premierul ungar Viktor Orbán, care se confruntă cu perspectiva foarte reală de a pierde puterea după 15 ani, la alegerile programate pentru 2026.
El a avut o relație turbulentă cu oficialii din UE și cu cei mai mulți dintre omologii săi, care au criticat ceea ce ei consideră a fi politicile sale autoritare și favorabile Rusiei ale guvernului de la Budapesta. În timp ce
UE a luat măsuri împotriva Ungariei și a reținut deja o parte din finanțare – iar Orbán a complicat situația amenințând că va bloca eforturile europene de sancționare a Moscovei – următorul buget „o să prevadă un sistem de condiționalitate simplificat și armonizat pentru toate fondurile UE alocate statelor membre”, potrivit documentului.
Insistențe pentru condiționarea fondurilor
Mai multe țări din UE au susținut consolidarea legăturii dintre statul de drept și finanțarea europeană în documentele transmise Comisiei înainte de propunerea de buget.
După publicarea acesteia, guvernele vor începe negocierile între ele cu privire la textul final.
„Regulamentul privind condiționalitatea trebuie aplicat tuturor fondurilor UE”, a scris Finlanda în documentul de poziție privind noul buget, consultat de Politico. Ungaria a răspuns în propriul document că aceste norme „permit exercitarea unei presiuni politice arbitrare în domenii de politică care nu au legătură cu protecția bugetului Uniunii”. Slovacia, care a fost și ea criticată pentru probleme legate de statul de drept, a preluat aceste argumente în propriul document.
Cu ochii spre alegerile din Ungaria
Ungaria pierde deja 18 miliarde de euro, fonduri suspendate din cauza încălcării legislației europene în ultimii ani. Orbán, care face campanie pe o platformă anti-UE, nu se va grăbi cel mai probabil să ia măsuri pentru a recupera plățile înainte de a se prezenta la votul din primăvara anului viitor, scriu cei de la Hotnews. Comisia exploatează slăbiciunile interne ale lui Orbán – care se află în urma rivalului său conservator pro-UE, Péter Magyar, în sondaje.
Având în vedere că, de fapt, capitalele naționale nu vor vota noile norme până în 2027, există posibilitatea ca Orbán să nu mai fie în funcție înainte de aprobarea bugetului.
Sprijin pentru societatea civilă
Comisia dorește de asemenea să mențină fluxul de bani către beneficiarii fondurilor UE – cum ar fi ONG-urile sau universitățile – indiferent dacă un guvern respectă sau nu statul de drept. Ideea generală este că societatea civilă nu ar trebui să suporte consecințele greșelilor unui lider. Acest nou sistem, cunoscut sub numele de „condiționalitate inteligentă”, ar marca o schimbare față de normele actuale, în care fondurile înghețate sunt returnate colectiv celor 27 de țări ale UE după data de expirare. Cu toate acestea, „condiționalitatea inteligentă” a fost criticată pe motiv că reduce stimulentele pentru guvernele naționale de a realiza reformele necesare, se mai arată în precizările date publicității de platforma Hotnews.ro.