Premierul francez François Bayrou (foto) a agitat spiritele săptămâna aceasta, după ce a anunțat că va elimina două dintre cele 11 sărbători publice în care francezii au liber de la muncă, pentru a reduce deficitul țării, relatează BBC și HotNews.
Propunerea lui Bayrou de a renunța la a doua zi de Paște și la 8 mai (Ziua Victoriei în cel de-Al Doilea Război Mondial) a stârnit un val de proteste din partea stângii și a dreptei populiste. Chiar și centriștii lui Bayrou și dreapta conservatoare au exprimat cel mult o susținere rezervată pentru propunere.
BBC notează că, într-o țară cu o tradiție atât de puternică a protestelor muncitorești, eliminarea bruscă a două zile libere legale nu avea cum să fie o idee ușor de acceptat. Iar francezii sunt cu adevărat atașați de jours „fériés” - zilele lor libere legale. Luna mai este așteptată cu entuziasm în fiecare an, nu doar pentru că vestește primăvara - ci și pentru șirul de weekenduri prelungite care apar cu regularitate.
Contrar percepției populare, francezii au de fapt mai puține sărbători legale decât media europeană. Potrivit datelor EURES, oficiul pentru muncă al UE, Franța are 11 zile libere legale, la fel ca Germania și Statele Unite. Irlanda și Danemarca au câte 10, iar Olanda doar 8. În fruntea clasamentului sunt Slovacia și România, cu câte 15 zile, deși, în realitate, în România numărul liberelor legale a ajuns la 17 în 2025.
Nici Charles de Gaulle n-a îndrăznit să taie mai mult de o zi liberă. Numit președinte în 1959, el a eliminat ziua de 8 mai ca sărbătoare legală, spunând că țara nu și-o permite. Ziua a fost reintrodusă în 1981 de către socialistul François Mitterrand.
Acum, Bayrou vrea să elimine două zile libere, într-o tentativă îndrăzneață de a reduce datoria publică.