Cum au ajuns fermierii din Statele Unite să hrănească vacile cu dulciuri

Cum au ajuns fermierii din Statele Unite să hrănească vacile cu dulciuri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fermierii din SUA, confruntaţi cu preţuri record la porumb, hrănesc vacile cu ciocolată, bomboane gumate, bezele, topping pentru îngheţată şi praf pentru prepararea cicolatei fierbinţi, afirmă crescători de animale, nutriţionişti pentru bovine şi traderi de materii prime, potrivit CNN.

"Este o practică folosită de decenii şi este o modalitate bună pentru producători să-şi reducă costurile cu furajele şi să livreze produse mai ieftine pentru consumatori", a afirmat Ki Fanning, nutriţionist pentru animale la Great Plains Livestock Consulting, din SUA.

Hrănirea vacilor cu dulciuri a devenit o practică tot mai populară concomitent cu majorarea preţului la porumb, dublu în prezent faţă de 2009. Avansul cotaţiei porumbului a fost alimentată de cererea de etanol, combustibil subvenţionat în SUA, dar şi de seceta puternică din această vară.

Situaţia a determinat fermierii să intre pe piaţa "dubioasă" a produselor care nu pot fi consumate de populaţie, dar pot fi transformate hrană pentru animale, potrivit CNN.

În timp ce porumbul se vinde la circa 315 dolari pe tonă, o cantitate similară de topping pentru îngheţată poate fi cumpărată şi la 160 de dolari.

"Odată cu avansul preţului porumbului, fermierii şi-au vândut vacile şi porcii sau au găsit surse alternative de furaje", a afirmat Mike Yoder, un fermier din Middlebury, statul Indiana.

El îşi hrăneşte cele 400 de vaci cu bomboane sparte, praf pentru ciocolată fierbinte, fursecuri rupte, cereale pentru micul dejun, coacăze uscate, coji de portocale şi topping pentru îngheţată, amestecate în furaje radiţionale, precum fânul.

Fermierul afirmă că verifică săptămânal meniul cu un nutriţionist pentru animale, care i-a recomandat să limiteze la 3 la sută cantitatea de dulciuri din dieta vacilor. Zahărul din toping-ul pentru îngheţată pare să crească producţia de lapte.

Citit 2651 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Octombrie 2012 15:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.