Casa Albă respinge ideea monedei de platină de 1.000 miliarde de dolari

Casa Albă respinge ideea monedei de platină de 1.000 miliarde de dolari
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Rezerva Federală a SUA şi Trezoreria resping ideea baterii unei monede din platină cu valoarea de 1.000 miliarde dolari pentru a asigura finanţarea bugetului de stat, artificiu legal vehiculat în ultima perioadă în presa americană şi pe bloguri ca soluţie pentru problema plafonului datoriei de stat.

Membrii Partidului Republican, care deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor din Congresul SUA, se opun ridicării plafonului datoriei de stat în absenţa reducerii semnificative a cheltuielilor publice. Noul impas politic de la Washington ar trebui rezolvat până la mijlocul lunii februarie, însă Casa Albă vrea să evite noi concesii în faţa republicanilor.

În acest context, mai mulţi congresmeni ai Partidului Democrat, inclusiv liderul grupului democrat din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, au propus invocarea celui de-al 14-lea amendament la Constituţie pentru a bate o monedă din platină cu valoarea de 1.000 miliarde de dolari, care să fie utilizată pentru plata datoriilor guvernului.

Statele Unite au atins limita legală a datoriei de stat pe 31 decembrie, Trezoreria utilizând de atunci "măsuri extraodinare" pentru a finanţa activitatea guvernului. Spaţiul de manevră al Trezoreriei va expira însă la mijlocul lunii februarie, când se impune ridicarea plafonului datoriei de stat pentru a evita intrarea SUA în default.

Casa Albă a arătat, într-un comunicat, că singurele opţiuni în privinţa plafonului datoriei de stat este ridicarea limitei de către Congres sau intrarea în default.

 

 

Citit 2054 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.