BASARABIA îndoliată PROTESTEAZĂ, după ce Igor Dodon a fost ales preşedinte
Foto: Foto Valeria Tataru

BASARABIA îndoliată PROTESTEAZĂ, după ce Igor Dodon a fost ales preşedinte
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Candidatul socialist Igor Dodon a obţinut victoria în alegerile care tocmai s-au încheiat în Republica Moldova. Acesta a fost votat în turul al II-lea de către 829.949 persoane, ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din voturi (54,35 la sută).

Tinerii basarabeni care îşi fac studiile în Galaţi nu sunt mulţumiţi de această situaţie. Iulia Staşcu, studentă la Marketing, consideră că alegerile au fost fraudate şi speră să fie anulate. Foarte dezamăgită este şi Viorica Zatic, studentă la Arhitectură Navală în anul trei, care afirmă: “Atunci când am văzut rezultatele, mi-a venit să plâng. Nu-mi pot imagina cum va mai pluti Moldova, timp de patru ani, în mocirlă”. Aceasta este total nemulţumită de  activitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC), care ar fi permis ca unii să voteze în numele unor persoane decedate sau a unor indivizi plecaţi peste hotare: „Toate aceste persoane au fost mituite de Dodon”, crede Viorica.

Prima dată după 20 de ani, cetăţenii moldoveni au avut ocazia să-şi aleagă prin vot direct conducătorul ţării. Astfel, la secţia din Galaţi, 829 de persoane şi-au exprimat alegerea, dintre care 794 pentru Maia Sandu, 30 pentru pro-rusul Igor Dodon şi cinci voturi au fost anulate din cauza ştampilării multiple. Conform spuselor unui membru al biroului electoral, de această dată, s-au prezentat de două ori mai mulţi alegători. “Ne-a fost devastat viitorul. Este trist să te consideri străin la tine în ţară şi, peste hotarele ei, ca acasă. Cum este posibil să te vinzi pentru 40 de lei?“, ne spunea acesta. Din păcate, mai mulţi tineri nu mai vor să se întoarcă acasă, printre care şi Alina Burlac: “Ce voi face în continuare sigur nu va fi legat de Moldova, ţara cu un preşedinte ce nu mă reprezintă. Tot ce mi-a rămas acolo este familia“.

La vot s-au prezentat studenţi, familii, bătrâni, veterani de război. Perioada cea mai aglomerată a fost între orele 12,00-15,00.

Chiar dacă nu a fost cazul Galaţiului, în ţări precum Anglia, Italia, Franţa, Irlanda nu au ajuns buletinele de vot. Din această cauză, mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova nu şi-au putut exercita dreptul constituţional. Oamenii, profund indignaţi, au protestat până noaptea târziu şi au depus contestaţii.

După aflarea rezultatelor preliminarii, moldovenii nemulţumiţi de ilegalităţile petrecute, au creat petiţii online prin care au cerut demisia celor din CEC, a Ministerului Afacerilor Externe şi reluarea alegerilor. Protestele în Republica Moldova au început duminică, 13 noiembrie, la miezul nopţii, când mai mulţi basarabeni s-au adunat lângă monumentul lui Ştefan cel Mare din Chişinău şi au cerut alegeri repetate. Acestea au continuat luni, 14 noiembrie, la ora 13,00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi luni seară, în Galaţi. Studenţii s-au adunat în Grădina Publică, lângă fântâna arteziană şi au aprins lumânări în semn de protest.

Citit 1848 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Februarie 2017 01:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.