Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Europenii s-au arătat, luni, iritaţi de faptul că au fost calificaţi drept ''inamici'' de către Donald Trump şi i-au cerut preşedintelui american să dea dovadă de fermitate pentru a apăra Ucraina, în cursul întâlnirii sale cu omologul său rus, Vladimir Putin, la Helsinki, relatează AFP şi dpa.

''America şi Uniunea Europeană sunt cei mai buni prieteni. Cine spune că sunt inamici răspândeşte "ştiri false"'', a afirmat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, pe Twitter, din Beijing, unde participă la cel de-al 20-lea summit UE - China. ''Europa şi China, Rusia şi SUA, astăzi la Beijing şi la Helsinki, au o responsabilitate, aceea de a îmbunătăţi ordinea mondială, nu de a o distruge'', a adăugat Tusk, într-o altă postare pe Twitter, precizează AFP.
''Întrebarea care trebuie pusă lui Donald Trump este "Ce consideră el drept un prieten?"'', a declarat, la rândul său, şefa diplomaţiei UE, Federica Mogherini, la începutul unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe, la Bruxelles. ''Ne este foarte clar în minte cine sunt prietenii noştri: Statele Unite, desigur. O schimbare de administraţie nu înseamnă schimbarea prieteniei dintre ţări şi popoare'', a afirmat Mogherini, potrivit dpa.
''Se pare că toată lumea este duşmanul său. Declaraţiile lui Trump trebuie tratate cu chibzuinţă'', a declarat, la rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves le Drian.
Ministrul de externe spaniol, Josep Borell, a făcut apel la moderaţie în reacţiile la declaraţiile preşedintelui american. ''Cred că el vrea să vorbească despre concurenţa comercială cu UE şi, prin urmare, termenul "inamic" este o hiperbolă. Sper că aşa este'', a comentat el.
Ministrul german pentru afaceri europene, Michael Roth, a făcut apel la unitate, notează dpa. ''Preşedintele SUA este provocator. Îcearcă să provoace o scindare în UE. Noi nu vedem totuşi lucrurile aşa'', a afirmat Roth. În opinia sa, UE n-ar trebui să rămână contrariată din cauza comentariilor lui Trump, ''în parte foarte agresive, neadevărate şi nu deosebit de constructive''.
''SUA sunt un aliat. Noi am reafirmat legătura transatlantică în cursul summitului NATO, chiar dacă avem subiecte de dezacord'', a subliniat şi ministrul de externe belgian, Didier Reynders. ''Astăzi trebuie să reafirmăm sprijinul nostru faţă de Ucraina şi Georgia şi să reamintim că anexarea Crimeii, situaţia din estul Ucrainei şi prezenţa militară rusă în Georgia sunt inacceptabile. Sperăm că Donald Trump va ridica aceste chestiuni la masa discuţiilor'', a spus ministrul belgian, citat de AFP.
''SUA nu înseamnă preşedintele Trump şi Trump nu înseamnă SUA'', a opinat, la rândul său, ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, adăugând că popoarele din UE şi SUA se consideră prietene. Şeful diplomaţiei luxemburgheze şi-a exprimat speranţa că ''aerul curat'' din Scoţia, unde Trump şi-a petrecut weekendul jucând golf, l-a ajutat pe preşedintele american să distingă mai bine între ''prieteni'' şi ''duşmani'', conchide dpa.

Citit 1447 ori Ultima modificare Luni, 16 Iulie 2018 19:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.