Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

UPDATE | 88 de morţi, printre care şi copii - este ultimul bilanț al incendiilor din Grecia, care au devastat regiunea de coastă din apropiere de Atena, potrivit unui anunț oficial făcut sâmbătă, 28 iulie 2018. Continuă căutările posibililor supravieţuitori printre ruinele caselor arse. Între timp, imaginile din satelit confirmă existența unor dispozitive explozive [detalii]


Bilanţul persoanelor decedate în urma incendiilor de pădure din împrejurimile Atenei a urcat la 50, după ce au fost descoperite alte 26 de cadavre, au anunţat în cursul zilei de marţi, 24 iulie, autorităţile, citate de agenţia DPA.

Cele 26 de trupuri neînsufleţite au fost găsite în apropierea oraşului-port Rafina, conform reprezentanţilor Crucii Roşii şi viceprimarului regiunii, Girgos Kokkolis. Postul naţional de radio ERT a relatat anterior că 24 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite în urma incendiilor de vegetaţie care au devastat mai multe zone din apropiere de Atena.

Pescari, personal din cadrul Pazei de Coastă şi turişti au intervenit cu ambarcaţiuni pentru a salva peste 700 de persoane aflate pe mai multe plaje şi zone de coastă unde s-au refugiat din calea flăcărilor, a relatat ERT. Majoritatea focarelor de incendiu au fost controlate în timpul nopţii, după ce intensitatea vântului a scăzut, precizează DPA.

Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Dimitris Tzanakopoulos, a anunţat în cursul nopţii că majoritatea victimelor au fost prinse în capcană de flăcări în sectorul localităţii balneare Mati, aflată la 40 km nord-est de Atena, la domiciliu sau în maşină.

Premierul grec Alexis Tsipras şi-a scurtat o vizită în Bosnia-Herţegovina, pentru a reveni de urgenţă în Grecia. El a sugerat că unele incendii ar fi fost declanşate de piromani. Tsipras a dispus mobilizarea unui număr suplimentar de salvatori şi de pompieri de la departamentele şi serviciile de urgenţă din regiunile vecine şi a cerut asistenţă din partea armatei, potrivit postului de radio de stat grec.

Atena a activat şi mecanismul european de protecţie civilă, pentru a solicita întăriri partenerilor săi, iar Cipru şi Spania şi-au oferit deja ajutorul, susţine Yannis Kapakis, secretarul general al Protecţiei civile din Grecia.

Incendiile s-au declanşat în contextul unui val de căldură care s-au abătut asupra ţării, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Potrivit serviciilor meteorologice, condiţiile ar urma să rămână dificile în continuare.

Avertisment al Ministerului de Externe

Ambasada României la Atena are în atenţie evenimentele legate de incendiile produse în Grecia şi încearcă să afle dacă sunt români printre persoanele afectate, până în prezent nefiind înregistrate solicitări de asistenţă consulară, a precizat în cursul zilei de ieri Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

În acelaşi timp, autorităţile române au lansat un avertisment de călătorie privind Grecia, în care se aminteşte de incendiile de vegetaţie, dar se precizează că, pentru perioada următoare, sunt prognozate ploi şi furtuni puternice. Potrivit MAE, vor fi afectate următoarele regiuni: Epirul, insulele din nordul Golfului Ionic, vestul Greciei continentale, Tessalia, insulele Sporade şi insulele din nordul şi estul Mării Egee, estul Macedoniei, Tracia, Evia, Macedonia Centrală (în principal Halkidiki).

În caz de necesitate, cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106728879 şi +302106728875, apelurile fiind preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Citit 2123 ori Ultima modificare Duminică, 29 Iulie 2018 13:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.