Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Şefa guvernului de la Londra, Theresa May, a anunţat noi reglementări în materie de imigraţie în Regatul Unit, care vor intra în vigoare după Brexit şi vor da întâietate lucrătorilor calificaţi, eliminând libera circulaţie a cetăţenilor europeni, transmite AFP.

"Când vom părăsi Uniunea Europeană, vom institui un sistem de imigraţie care pune capăt, o dată pentru totdeauna, liberei circulaţii" a cetăţenilor europeni în Regatul Unit, a declarat May, într-un comunicat în care precizează că acesta va fi un sistem "bazat pe competenţele lucrătorilor, nu pe originea lor".

"Acest nou sistem va permite reducerea imigraţiei persoanelor slab calificate", a arătat Theresa May, adăugând că sistemul va pune Regatul Unit pe calea unei imigraţii reduse la niveluri viabile, conform promisiunilor.

Prim-ministrul britanic ar urma să detalieze noul sistem într-un discurs pe care îl va pronunţa miercuri la congresul Partidului Conservator, la Birmingham.

Potrivit viitoarelor reglementări, persoanele care vor dori să se stabilească în Marea Britanie vor trebui să certifice un anumit nivel de venit, pentru a garanta că nu ocupă locuri de muncă pentru care ar putea fi recrutaţi cetăţeni britanici.

Vizele pentru studenţi nu vor fi supuse aceloraşi criterii.

Cetăţenii Uniunii Europene sunt în prezent liberi să se stabilească şi să lucreze în Regatul Unit, o situaţie care urmează să se încheie la sfârşitul perioadei de tranziţie post-Brexit, în decembrie 2020, în cazul unui acord între Londra şi Bruxelles asupra condiţiilor ieşirii britanicilor din UE, scrie AFP. Acest nou sistem se bazează pe recomandările formulate de Comitetul Consultativ asupra Migraţiei (CAM), într-un raport adresat guvernului şi publicat pe 18 septembrie. Directorul CAM, Alan Manning, a luat parte, pe 24 septembrie, la o întâlnire a cabinetului, ce a reunit principalii miniştri britanici, pentru a expune concluziile documentului.

În acest studiu, CAM a recomandat elaborarea unui sistem de imigraţie care nu oferă niciun regim preferenţial cetăţenilor proveniţi din Spaţiul Economic European dacă problema imigraţiei nu este integrată în negocierile privind ieşirea Regatului Unit din UE.

Downing Street a precizat că o Carte Albă privind imigraţia va fi publicată în această toamnă, în timp ce un proiect de lege va fi prezentat în 2019.

În contextul negocierilor privind Brexitul şi libera circulaţie a cetăţenilor, premierul britanic a anunţat marţi, 2 octombrie 2018, că ţara sa pregăteşte o nouă ofertă pentru Uniunea Europeană în vederea depăşirii impasului privind frontiere dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord. "Facem propriile propuneri, întrucât planul pe care UE l-a prezentat este unul care în realitate menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi garantează că de fapt există o frontieră vamală în Marea Irlandei'', a declarat Theresa May.

UE insistă să nu fie creată o "frontieră dură" între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul de la Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Citit 1896 ori Ultima modificare Marți, 02 Octombrie 2018 22:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.