Anchetă în China. Cercetători chinezi susțin că au creat copii modificați genetic
Foto: Publika

Anchetă în China. Cercetători chinezi susțin că au creat copii modificați genetic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

China a dispus să se efectueze o anchetă în vederea verificării declaraţiilor unui cercetător chinez, care a dat asigurări că a adus pe lume primii bebeluşi modificaţi genetic din istorie, un act denunţat de mulţi cercetători drept "o nebunie", relatează AFP.

He Jiankui, profesor la Universitatea din Shenzhen, a anunţat într-un videoclip difuzat luni, 26 noiembrie 2018, pe YouTube naşterea "acum câteva săptămâni" a doi gemeni al căror ADN a fost modificat pentru a-i face rezistenţi la virusul care provoacă SIDA. Anunţul a provocat un val de critici în comunitatea ştiinţifică mondială, inclusiv în instituţia de bază a cercetătorului, Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Sud, care l-a dezavuat şi s-a declarat "profund şocată".

Cercetătorul, care s-a format la Stanford, în SUA, şi conduce un laborator specializat în genom la Shenzhen, spune că a folosit tehnica aşa-zisa "foarfecă genetică". Ea permite înlăturarea şi înlocuirea unor părţi nedorite ale genomului, aşa cum se se corectează o greşeală de tastare pe computer. Gemenele - numite Lulu şi Nana - s-au născut în urma unei fecundări in vitro, pe baza unor embrioni modificaţi şi implantaţi în uterul mamei.

Această premieră medicală autoproclamată nu a fost verificată în mod independent, în contextul în care rezultatele echipei chineze nu au făcut obiectul unei publicări în vreo revistă ştiinţifică.

Citit 1418 ori Ultima modificare Marți, 27 Noiembrie 2018 16:42

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.