Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Netflix a eliminat un episod dintr-un show de satiră critic la adresa Arabiei Saudite, după ce oficialii saudiţi l-au contestat şi au cerut acest lucru, fapt ce a adus critici serviciului de streaming din partea Human Rights Watch, dar şi a Washington Post, relatează news.ro.

În Arabia Saudită, episodul din "Patriot Act" în care actorul american Hasan Minhaj îl critică pe prinţul moştenitor nu mai este disponibil. Human Rights Watch, organizaţia ce luptă pentru drepturile omului, susţine că, astfel, este subminat serviciul de streaming, care "pretinde că susţine libertatea artistică", scrie The Guardian.

Acţiunea vine la trei luni după ce Jamal Khashoggi, disindent saudit şi jurnalist al Washington Post, a fost ucis, iar oficialii americani l-au învinuit pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman în acest caz. În episodul "Patriot Act", actorul Hasan Minhaj ţine un monolog în care îl critică pe Mohammed bin Salman şi vorbeşte despre ce s-a întâmplat în octombrie, în consulatul saudit de la Istanbul. "Saudiţii s-au chinuit să explice dispariţia lui: au spus că a părăsit consulatul în siguranţă, apoi au folosit o dublură, ca să pară că era în viaţă", spune Minhaj, musulman născut în America. "La un moment dat, au spus că a murit într-o bătaie în stilul Jackie Chan. Au dat atât de multe explicaţii. Una singură a fost omisă - să spună că Khashoggi a murit într-un accident de escaladă". El a continuat criticându-l în mod direct pe prinţul Mohammed, "examinând legătura" dintre campania militară condusă de saudiţi în Yemen.

Organizaţia pentru drepturile omului a spus că artiştii a căror muncă este difuzată pe Netflix ar trebui să fie scandalizaţi de faptul că platforma de streaming a cenzurat show-ul, adăugând că Arabia Saudită nu are niciun interes ca cetăţenii regatului să aibă drepturi democratice. "Faptul că Netflix pretinde că susţine libertatea artistică nu înseamnă nimic dacă se pleacă în faţa cererilor oficialilor care nu cred în nicio libertate pentru cetăţenii lor - artistică, politică", a transmis un purtător de cuvânt al organizaţiei din New York.

Netflix şi-a apărat decizia, susţinând că a fost un răspuns la o "cerere validă din punct de vedere legal" din partea comisiei de comunicare şi informaţie a regatului, la care a aderat pentru a fi în conformitate cu legea locală. Compania a mai spus că autoritatea care reglementează audiovizualul în Arabia Saudită a citat o lege care arată că "producerea, pregătirea, transmiterea sau deţinerea de materiale care influenţează ordinea publică, valorile religioase şi intimitatea, prin computere sau reţele de informare" este o infracţiune care se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare şi o amendă de până la 800.000 de dolari.

Editorul lui Khashoggi de la Washington Post, Karen Attiah, a spus că este scandalos că Netflix a cedat sub presiunea Arabiei Saudite.

"Reporteri Fără Frontiere" a plasat Arabia Saudită, în octombrie 2018, pe locul 169 (din 180 de ţări) în ceea ce priveşte libertatea presei.

Citit 525 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Ianuarie 2019 14:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.