Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a coborât statutul diplomaţilor Uniunii Europene de la Washington în ordinea de precădere fără a notifica despre aceasta Bruxellesul, au declarat oficiali ai Uniunii, potrivit Reuters. Modificarea din protocol, care reflectă tensiunile din relaţia transatlantică, face mai puţin probabil ca diplomaţii UE de la Washington să fie invitaţi la evenimente de prim rang şi înseamnă că aceştia vor avea o importanţă mai redusă decât în timpul administraţiei Obama.

Această ofensă, despre care a relatat pentru prima oară Deutsche Welle, a putut fi constatată la funeraliile din 5 decembrie ale ex-preşedintelui american George H.W. Bush, când trimisul UE s-a aflat printre ultimii diplomaţi chemaţi să aducă un ultim omagiu fostului şef de stat, a declarat un oficial al Uniunii.

"Discutăm în prezent cu serviciile relevante din administraţie posibilele implicaţii pentru delegaţia UE la Washington", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, într-un briefing de presă, refuzând însă să dea alte detalii.

Alţi doi diplomaţi ai UE au confirmat informaţiile, unul din ei apreciind ca improbabile represalii din partea UE, dată fiind dorinţa acesteia de a avea o bună relaţie cu SUA. Pe de altă parte, Donald Trump şi-a manifestat în repetate rânduri dispreţul faţă de Uniunea Europeană şi a sprijinit ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar.

Citit 993 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.