Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Tony Mendez, agentul CIA cunoscut pentru scoaterea ostaticilor americani din Iran în 1980, întâmplare care a inspirat filmul premiat cu Oscar ''Argo'', a murit la 78 de ani, relatează dpa.

"Era un ofiţer al serviciilor de informaţii extrem de talentat. Scoaterea (ostaticilor) americani din Republica Islamică Iran în 1980 a fost doar una dintre numeroasele sale realizări", a spus, într-un mesaj de condoleanţe, secretarul de stat american, Mike Pompeo, înainte de a-l numi pe Mendez un "erou american".

După ce s-a retras din CIA în 1990, Mendez a scris trei cărţi de memorii în legătură cu experienţele sale în cadrul agenţiei, inclusiv detalii despre planul său încununat de succes de a scoate şase diplomaţi americani din Ambasada SUA din Teheran în timpul crizei luării de ostatici care a durat 444 de zile, prezentându-i ca fiind o echipă de filmare canadiană.

Ben Affleck, care a regizat şi jucat rolul lui Mendez în filmul "Argo", l-a numit pe fostul agent CIA "un adevărat erou american". "El nu a căutat niciodată lumina reflectoarelor pentru acţiunile sale, el a vrut doar să-şi servească ţara", a declarat Affleck.

Citit 624 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2019 21:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.