Acordul Brexit, tot mai aproape de un nou referendum

Acordul Brexit, tot mai aproape de un nou referendum
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, a propus ca deputaţii să poată dezbate asupra unui nou referendum privind Brexitul, o opţiune exclusă de guvernul conservator al premierului Theresa May, dar care prinde tot mai mult contur, relatează AFP.

Propunerea a fost inclusă într-un amendament depus luni seara de laburişti. Concret, Partidul Laburist doreşte ca deputaţii să poată participa la o dezbatere pentru a se găsi soluţii pentru a se evita ieşirea fără acord a Marii Britanii din UE pe 29 martie, data prevăzută pentru Brexit, un scenariu care îngrijorează mediul economic.

Printre opţiunile menţionate figurează o renegociere a acordului privind Brexit, respins cu o majoritate covârşitoare de deputaţi săptămâna trecută, pentru a include o nouă uniune vamală cu UE şi menţinerea unei "relaţii puternice" cu piaţa unică europeană.

Amendamentul prevede de asemenea elaborarea unei legi pentru organizarea unui "vot popular" cu privire la acordul sau la propunerea care va obţine sprijinul majorităţii parlamentarilor. Amendamentul laburiştilor, care are puţine şanse să fie adoptat, a fost salutat de susţinătorii unui nou vot privind Brexitul.

Premierul Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a salva acordul privind Brexitul. Ea a respins însă organizarea unui nou referendum, despre care a spus că i-ar încuraja pe cei care doresc să divizeze Regatul Unit şi ar submina democraţia, prin anularea referendumului desfăşurat în 2016.

Chemată în faţa Camerei Comunelor pentru a prezenta un ''plan B'' după ce deputaţii i-au respins acordul convenit cu Bruxelles-ul, Theresa May a spus că nu poate exclude un ''no-deal'', adică posibilitatea ca la 29 martie Regatul Unit să iasă din UE fără niciun acord şi a apreciat drept puţin probabil ca UE să accepte o amânare a datei Brexitului, decisă în baza articolului 50 din tratatul UE.

Declaraţiile ei au fost primite cu nemulţumire de opoziţie, care i-au reproşat că n-a tras învăţămintele votului de săptămâna trecută, prin care acordul convenit de ea cu UE a fost respins de o majoritate covârşitoare. Astfel, liderul opoziţiei laburiste, Jeremy Corbyn, a afirmat că actualul acord privind Brexitul este ''nesusutenabil'' şi i-a cerut şefei guvernului să-şi revizuiască ''liniile roşii'', inclusiv să renunţe la ideea ieşirii din UE fără niciun acord pe 29 martie, şi de asemenea să permită parlamentului să decidă cum se va proceda mai departe. Este de altfel ceea ce ar putea încerca să facă parlamentarii adversari ai Brexitului în zilele următoare, când deputaţii vor putea propune şi dezbate amendamente la acordul avansat de Theresa May, unul dintre amendamentele vehiculate fiind introducerea unei iniţiative legislative prin care Camera Comunelor să preia controlul asupra procesului Brexitului pentru a o împiedica pe Theresa May să decidă un Brexit fără acord.

Citit 995 ori Ultima modificare Marți, 22 Ianuarie 2019 16:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.