Între Rusia şi Japonia, negocieri... de pace

Între Rusia şi Japonia, negocieri... de pace

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Rusia şi Japonia mai au de făcut o "muncă minuţioasă" înainte de semnarea tratatului de pace între cele două ţări, a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, în finalul întrevederii de marţi, 22 ianuarie, cu premierul japonez Shinzo Abe, în condiţiile în care Rusia şi Japonia nu au semnat un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, în 1945, din cauza diferendului teritorial legat de insulele Kurile, conform AFP şi Reuters.

"O muncă minuţioasă ne aşteaptă înainte de semnarea acestui document care să conţină condiţii reciproc acceptabile", a declarat Putin, subliniind că orice fel de înţelegere care să pună capăt diferendului teritorial cu Japonia are nevoie de sprijin public, făcând astfel un gest de aprobare către cei care se opun oricărei concesii teritoriale faţă de Japonia.

Cu puţin timp înainte de întâlnirea Putin-Abe cu privire la diferendul vizând un lanţ de insule din Oceanul Pacific, poliţia rusă a arestat 11 persoane care manifestau împotriva concesiilor teritoriale, în faţa Ambasadei Japoniei din Moscova.

În declaraţiile făcute după întâlnire, Putin şi Abe şi-au reafirmat determinarea de a încerca să găsească o soluţie la acest litigiu, dar au oferit puţine precizări dacă o astfel de înţelegere este aproape. "Bineînţeles, soluţiile propuse de negociatori ar trebui să fie acceptabile pentru popoarele Rusiei şi Japoniei, să fie susţinute de către ambele noastre ţări", a afirmat Putin.

Sondajele arată că majoritatea ruşilor se opun ideii ca Rusia să renunţe la controlul asupra celor patru insule pentru a ajunge la un tratat de pace cu Japonia. Astfel, potrivit unui sondaj al Centrului independent Levada, 74 la sută dintre ruşi se opuneau în decembrie cedării insulelor (Iturup, Shikotan, Habomai şi Kunashir), cunoscute sub numele de "Teritoriile de Nord" în Japonia.

Abe a spus că a convenit cu Putin ca miniştrii de externe rus şi japonez să se întâlnească în februarie pentru a continua discuţiile cu privire la posibilitatea încheierii unui acord. "Rezolvarea unei probleme care durează de peste 70 de ani nu va fi uşoară, dar trebuie să o facem", a mai spus şeful executivului nipon. Premierul nipon a adăugat că s-a ajuns la o înţelegere pentru ca militarii japonezi şi ruşi să-şi consolideze legăturile.

Întrevederea de la Kremlin a fost precedată de tensiuni între Moscova şi Tokyo, alimentate de o declaraţie a lui Shinzo Abe, în timpul discursului său de Anul Nou. El a evocat necesitatea de a-i ajuta, potrivit lui, pe locuitorii ruşi din Kurilele de Sud "să înţeleagă şi să accepte faptul că suveranitatea teritoriilor lor se va schimba".

Citit 891 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Ianuarie 2019 15:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.