Venezuela. Juan Guaido, preşedinte interimar în locul lui Nicolas Maduro

Venezuela. Juan Guaido, preşedinte interimar în locul lui Nicolas Maduro
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Criza din Venezuela a luat o nouă turnură, după ce Juan Guaido, preşedintele Parlamentului venezuelean, controlat de opoziţie, s-a autoproclamat miercuri, 23 ianuarie, "preşedinte în exerciţiu" al ţării, fiind imediat recunoscut de Statele Unite şi aliaţii lor din regiune, Brazilia şi Columbia, comentează AFP.

"Jur să îmi asum oficial competenţele executivului naţional ca preşedinte în exerciţiu al Venezuelei pentru a ajunge (...) la un guvern de tranziţie şi pentru a obţine alegeri libere", a spus Guaido, în faţa a zeci de mii de partizani reuniţi la Caracas, pentru a protesta faţă de preşedintele socialist Nicolas Maduro.

În ciuda amplelor mişcări de protest, Maduro nu dă semne că ar fi dispus să renunţe la putere. După anunţul făcut de Juan Guaido, la Caracas s-au înregistrat violenţe între forţele de ordine şi simpatizanţi ai opoziţiei.

La scurt timp de la anunţul lui Guaido, au venit şi primele reacţii internaţionale. Preşedintele american Donald Trump a transmis că îl recunoaşte pe tânărul opozant de 35 de ani ca "preşedinte interimar al Venezuelei". Ca răspuns, Maduro a anunţat că ţara sa întrerupe relaţiile diplomatice cu "guvernul imperialist al Statelor Unite" şi le-a acordat 72 de ore reprezentanţilor diplomatici nord-americani pentru a părăsi ţara.

Reacţia lui Maduro nu a împiedicat alte ţări să recunoască desemnarea lui Juan Guaido drept preşedinte interimar. Columbia şi Brazilia, aliaţi ai Washingtonului în regiune, i-au urmat exemplul, la fel ca Argentina, Canada, Chile şi Paraguay şi secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro, care i-a dat asigurări lui Juan Guaido că "are toată recunoaşterea noastră pentru a impulsiona reinstaurarea democraţiei în această ţară". Deocamdată, numai Mexicul condus de preşedintele de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că îşi menţine sprijinul acordat liderului socialist, recunoscând "autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene".

Cu puţin înainte de autoproclamarea lui Juan Guaido, Curtea Supremă a Venezuelei, cea mai înalt instanţă juridică a ţării, alcătuită din fideli ai regimului, a anunţat că a ordonat o anchetă penală contra membrilor parlamentului, acuzându-i de uzurparea prerogativelor preşedintelui Maduro.

Opozanţi şi partizani ai preşedintelui Nicolas Maduro au coborât în număr mare în stradă miercuri în întreaga ţară, într-o atmosferă puternic tensionată. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în tulburări care au precedat manifestaţiile.

Nicolas Maduro şi-a început la 10 ianuarie al doilea său mandat de preşedinte al Venezuelei pentru şase ani, după o victorie electorală contestată de opoziţie şi de comunitatea internaţională.

Marţi, vicepreşedintele american, Mike Pence, a transmis un mesaj video de sprijin pentru venezueleni, pentru a-i încuraja pe cei care manifestează împotriva lui Maduro şi pentru a evidenţia susţinerea americană pentru Juan Guaido. Un apel la "o lovitură de stat fascistă", a acuzat Nicolas Maduro, citat de AFP.

Citit 1837 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2019 11:58

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.