Armele şi schimbările climatice, pe agenda Camerei Reprezentanţilor

Armele şi schimbările climatice, pe agenda Camerei Reprezentanţilor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Bazaţi pe noua lor majoritate din Camera Reprezentanţilor, democraţii au organizat miercuri primele două audieri privind schimbările climatice şi violenţa cu arme de foc, după opt ani de control republican, transmite AFP.

"Republicanii nu mai pot spune că schimbările climatice nu există, pentru că locuitorii din întreaga ţară resimt zilnic efectele lor negative", a scris pe Twitter, miercuri, preşedintele Comisiei privind resursele naturale a camerei inferioare, Raul Grijalva. "Din acest motiv", democraţii "organizează după opt ani prima lor audiere legată de schimbările climatice şi se pregătesc să acţioneze cu curaj", a adăugat el.

La aceeaşi oră, a demarat prima audiere privind armele de foc, după aproape opt ani. "În pofida necesităţii evidente de a ataca flagelul violenţelor comise cu arme de foc, Congresul, vreme îndelungată, nu a făcut practic nimic. Inaugurăm acum un nou capitol", a declarat preşedintele democrat al Comisiei juridice, Jerrold Nadler, în deschidere.

Semnalele se doresc clare: democraţii au preluat, la începutul lui ianuarie, controlul camerei inferioare, după opt ani de majoritate republicană. Senatul a rămas dominat de republicani. Intrarea în funcţie a noilor parlamentari a fost blocată însă de cel mai lung "shutdown" din istoria SUA. După ce un acord (temporar) a fost găsit, democraţii intenţionează să arate că sunt din nou la conducerea Camerei Reprezentanţilor şi a puternicelor sale comisii.

Jerrold Nadler a deplâns că preşedintele republican Donald Trump nu a vorbit despre armele de foc în discursul său anual privind Starea Uniunii, marţi seară. "Epidemia de violenţe cu arme de foc este o criză naţională şi o ruşine în faţa străinătăţii", a subliniat Nadler, citând date oficiale care arată că, în 2017, s-au înregistrat circa 40.000 de morţi, inclusiv sinuciderile. El s-a adresat unei săli în care erau prezenţi mai mulţi supravieţuitori şi apropiaţi ai victimelor unor atacuri armate, printre care cel petrecut cu aproape un an în urmă la liceul din Parkland, Florida. La începutul lui ianuarie, membri democraţi şi republicani ai Camerei au depus un proiect de lege pentru a întări încadrarea armelor de foc.

În privinţa schimbărilor climatice, republicanii şi democraţii sunt diametral opuşi, o falie mult mai evidentă de când Donald Trump a decis, în 2017, să retragă Statele Unite din Acordul de la Paris.

Citit 1102 ori Ultima modificare Joi, 07 Februarie 2019 17:36

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.