Administraţia Trump face o prioritate din Inteligenţa Artificială

Administraţia Trump face o prioritate din Inteligenţa Artificială
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele american Donald Trump a ordonat oficial administraţiei sale să facă din inteligenţa artificială o prioritate, un domeniu unde supremaţia americană ar putea fi ameninţată de către China, relatează AFP.

Acest decret prezidenţial cere ca "guvernul federal să îşi dedice toate resursele" pentru a sprijini inovaţia în materie de inteligenţă artificială (IA). "Americanii au beneficiat enorm de pe urma faptului că au fost precursori şi lideri internaţionali în materie de inteligenţă artificială", a transmis Casa Albă, într-un comunicat.

"Totuşi, ţinând cont de viteza cu care avansează inovaţia în inteligenţa artificială, nu putem rămâne pasivi, spunându-ne că supremaţia noastră este garantată", se mai menţionează în comunicat. Textul preşedinţiei nu detaliază însă nicio sumă şi nicio strategie pentru asta.

Solicitarea vine într-un context în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt tensionate. Printre numeroasele subiecte de discordie se numără tehnologiile şi în special anumite zone ale inteligenţei artificiale, un domeniu în care China investeşte enorm.

Darrell West, care conduce grupul de reflecţie Center for Technology Innovation al Brookings Institution, înţelege momentul ales pentru această decizie, dar ridică semne de întrebare în legătură cu anunţarea iniţiativei fără menţionarea detaliilor. "În contextul în care China intenţionează să investească 150 de miliarde de dolari până în 2030, pentru a deveni prima ţară în materie de IA, este important ca SUA să menţină ritmul, deoarece IA va transforma numeroase sectoare", a spus el, adăugând că "preşedintele lansează uneori iniţiative care arată bine, dar care nu ajung să aibă decât puţine efecte". Casa Albă a evocat totuşi câteva piste: mai multe resurse alocate cercetării, recomandări pentru un sistem de reglementare, promovarea IA în educaţie sau sporirea competitivităţii SUA.

Un alt subiect de preocupare pentru Pentagon este faptul că Rusia şi China dezvoltă capacităţi care ar putea concura poziţiile SUA în spaţiu, consideră Agenţia americană de informaţii militare (Defense Intelligence Agency - DIA), într-un raport dat publicităţii luni, în care îşi exprimă preocuparea în special cu privire la un tip de lasere care ar putea afecta sateliţii americani. "China şi Rusia, în special, au dezvoltat o varietate de mijloace pentru a exploata presupusa dependenţă americană faţă de sistemele spaţiale şi a concura poziţia SUA în spaţiu", se menţionează în raport. Ambele ţări au dezvoltat capacităţi de colectare spaţială de informaţii, de supraveghere şi de recunoaştere, conform raportului DIA.

Citit 1099 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 01:48

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.