Evaluaţi acest articol
(1 Vot)
Fii primul care postează comentarii!

Deputaţii ruşi au început să examineze o lege vizând crearea în Rusia a unui "internet suveran", capabil să funcţioneze în mod independent, în cazul deconectării ţării de la marile servere mondiale, informează AFP. Proiectul de lege, examinat într-o primă lectură de Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), cuprinde o serie de măsuri menite să garanteze funcţionarea segmentului rusesc de internet şi să-l protejeze de eventuale atacuri cibernetice. El este prezentat ca un răspuns la "caracterul belicos al noii strategii americane în materie de securitate cibernetică, adoptată în septembrie 2018", care citează în special Rusia ca pe o ameninţare.

Concret, se prevede crearea unei "infrastructuri care să asigure funcţionarea resurselor de internet ruse în caz de imposibilitate pentru operatorii ruşi de a se conecta la serverele internet ale surselor străine". Furnizorii ruşi de acces la internet vor trebui de asemenea să asigure aplicarea pe reţelele lor a unor "mijloace tehnice" permiţând un "control centralizat al traficului", pentru a contracara ameninţările potenţiale. Aceste "mijloace tehnice", al căror conţinut nu este specificat, vor fi furnizate operatorilor de către Roskomnadzor (Agenţia de supraveghere din domeniul telecomunicaţiilor şi mass-media), considerat "jandarmul rus" în domeniu, care va avea competenţe extinse prin noua lege.

Proiectul a fost criticat de Curtea de Conturi rusă pentru costul său, estimat la peste 20 miliarde de ruble (aproximativ 270 milioane de euro).

Citit 280 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Februarie 2019 01:52

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro