Comisia Europeană: ”Nimeni nu s-ar opune unei amânări a Brexitului”

Comisia Europeană: ”Nimeni nu s-ar opune unei amânări a Brexitului”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat că guvernul britanic va putea, cel mai probabil, să obţină o amânare a termenului de 29 martie prevăzut pentru ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, dacă va solicita acest lucru, transmite dpa.

"Orice decizie de a solicita mai mult timp ţine de Marea Britanie. Dacă s-ar face o astfel de cerere, nimeni din Europa nu s-ar opune", a spus Juncker, într-un interviu acordat ziarului german Stuttgarter Zeitung. "Dacă întrebaţi cât timp poate fi amânată retragerea, nu am niciun termen-limită în vedere", a adăugat el. "Când vine vorba de Brexit, e ca la tribunal sau pe ocean: suntem la mila Domnului", a comentat Juncker. În privinţa posibilităţii ca britanicii să trimită din nou europarlamentari la Bruxelles, preşedintele CE a apreciat că ar fi un scenariu "greu de imaginat" şi "o glumă întârziată a istoriei".

Prim-ministrul britanic Theresa May încearcă să convingă parlamentul de la Londra să valideze acordul de retragere semnat cu liderii UE în noiembrie 2018 şi pe care Bruxellesul a subliniat că nu-l va modifica. Principalul punct de dezacord este aşa-zisa "plasă de siguranţă", clauza ce garantează că între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda nu va exista o frontieră fizică după Brexit.

În cadrul demersurilor vizând să se evite ieşirea Marii Britanii din UE la 29 martie fără un acord prealabil - adică un Brexit no-deal, negociatori britanici s-au întâlnit luni seara la Bruxelles cu principalul negociator al UE, Michel Barnier.

Un purtător de cuvânt guvernamental britanic a declarat ulterior că întâlnirea dintre Barnier, ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, şi consilierul juridic al Coroanei şi guvernului pentru Anglia şi Ţara Galilor, Geoffrey Cox, a fost consacrată "rezolvării chestiunii nefinalizate a backstopului" şi a fost una "productivă".

"Am convenit să explorăm în continuare folosirea unor aranjamente alternative, mai ales în vederea asigurării absenţei unei frontiere dure în Irlanda de Nord", a menţionat purtătorul de cuvânt. Deputaţii britanici au adoptat luna trecută un amendament care cere guvernului să renegocieze clauza de backstop, dar până acum nu s-au înregistrat progrese semnificative în acest sens în noile discuţii dintre Marea Britanie şi UE.

În ciuda sugestiei preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, că Brexitul ar putea fi amânat până după alegerile europarlamentare din mai, ministrul britanic de resort, Lordul Callanan, a susţinut, totuşi, că Regatul Unit intenţionează să se retragă din Uniunea Europeană la data stabilită, pe 29 martie. La sosirea la Bruxelles pentru o reuniune cu colegii săi europeni, Callanan a insistat pe faptul că premierul britanic Theresa May s-a exprimat clar asupra respectării termenului.

Citit 1891 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Februarie 2019 02:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.