Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Crearea unei "preferinţe europene" în materie de concurenţă, protejarea vieţii politice de ingerinţe externe şi atacuri cibernetice, un Consiliu de securitate european care să includă Marea Britanie sau revizuirea Acordului Schengen se numără printre principalele propuneri prezentate de preşedintele Emmanuel Macron într-un articol-platformă, intitulat "Pentru o renaştere europeană", publicat în media europeană.

"Nicicând după cel de-Al Doilea Război Mondial nu a fost mai necesară Europa şi, cu toate acestea, nicicând nu a fost Europa atât de mult în pericol", consideră preşedintele francez. "Replierea naţionalistă nu propune nimic. Este o respingere fără proiect, iar această capcană ameninţă întreaga Europă. Dar mai este o capcană. Aceea a status quo-ului şi a resemnării", susţine Macron.

Şeful statului francez propune ca, până la sfârşitul anului, împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor europene şi ai statelor membre, să se organizeze o Conferinţă pentru Europa, "pentru a propune toate schimbările necesare proiectului nostru politic, fără tabuuri sau revizuirea tratatelor. Această conferinţă ar trebui să permită participarea cetăţenilor şi consultarea mediului universitar, a partenerilor sociali, a reprezentanţilor religioşi şi spirituali".

Referitor la Brexit, capcana nu este reprezentată de apartenenţa la UE, fiind vorba, în opinia sa, de minciuni şi iresponsabilitate care pot distruge proiectul european. Abordând problematica manipulării, Macron menţionează că cei care exploatează mânia cetăţenilor cu informaţii false fac promisiuni contradictorii şi consideră că trebuie rezistat în faţa acestor încercări. În acest context, el propune crearea unei Agenţii europene pentru protecţia democraţiilor, care să furnizeze experţi europeni fiecărui stat membru pentru protejarea proceselor electorale împotriva atacurilor cibernetice şi a manipulărilor.

În chestiunea imigraţiei este de părere că "frontiera înseamnă libertate în securitate" şi susţine că Acordul Schengen trebuie revizuit. "Cred, în privinţa migraţiei, într-o Europă care îşi protejează în acelaşi timp valorile şi frontierele", scrie Emmanuel Macron, precizând că "nicio comunitate nu creează un sentiment de apartenenţă în absenţa unor limite pe care să le protejeze".

În domeniul apărării europene, preşedintele francez susţine un tratat de apărare şi securitate care să îndeplinească obligaţiile europene indispensabile în relaţia cu NATO şi cu aliaţii europeni: creşterea cheltuielilor militare, operaţionalizarea clauzei de apărare reciprocă, un Consiliu de securitate european, la care să participe şi Marea Britanie, "pentru pregătirea deciziilor noastre colective".

Estimează, de asemenea, că este necesară reformarea politicii europene referitoare la concurenţă, o revizuire a politicii comerciale care să sancţioneze sau să interzică în Europa companiile care aduc atingere intereselor strategice şi valorilor esenţiale europene şi asumarea unei "preferinţe europene" în industriile strategice şi pe pieţele publice, după modelul concurenţilor americani sau chinezi ai Europei.

Citit 395 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2019 18:36

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro