În Uniunea Europeană, „proces de reflecţie” cu privire la statul de drept

În Uniunea Europeană, „proces de reflecţie” cu privire la statul de drept
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Comisia Europeană lansează un "proces de reflecţie" cu privire la statul de drept în Uniunea Europeană şi posibilele modalităţi de acţiune pe viitor, informează miercuri un comunicat al executivului UE. Comisia anunţă cu acelaşi prilej lansarea unei noi proceduri de infringement împotriva Poloniei în legătură cu situaţia judecătorilor.

O comunicare prezentată miercuri în Colegiul comisarilor trece în revistă instrumentele disponibile pentru monitorizarea, evaluarea şi apărarea statului de drept în Uniunea Europeană, examinând totodată experienţa ultimilor ani, pentru a putea iniţia o dezbatere europeană mai amplă consacrată întăririi pe mai departe a statului de drept.

Experienţa trecutului arată în special necesitatea unei mai bune promovări a statului de drept, a prevenirii din timp a riscurilor sau încălcărilor statului de drept şi a unui răspuns eficace, atunci când apar astfel de probleme în Uniune, notează comunicatul Comisiei. Pe baza procesului de reflecţie şi a dezbaterii lansate, Comisia Europeană va reveni asupra acestuia cu propriile sale concluzii şi propuneri, în iunie a.c., precizează comunicatul.

Comisia Europeană a hotărât de asemenea miercuri înregistrarea unei Iniţiative a cetăţenilor europeni, intitulate "Respect pentru statul de drept în Uniunea Europeană", ce coincide cu lansarea actualului proces de reflecţie şi al cărei scop este de a crea un mecanism obiectiv şi imparţial de evaluare pentru a verifica aplicarea valorilor Uniunii Europene de toate statele membre. Executivul UE nu a analizat în actuala etapă substanţa acestei iniţiative, ci doar admisibilitatea sa legală şi a decis înregistrarea ei, care va avea loc la 8 aprilie şi trebuie urmată de un proces de strângere de semnături care va dura un an, se menţionează în comunicat.

Pe de altă parte, CE anunţă lansarea unei proceduri de infringement împotriva Poloniei în legătură cu noul regim disciplinar al judecătorilor, cu scopul de a-i proteja de control politic. Guvernul de la Varşovia dispune de două luni pentru a răspunde. Potrivit CE, noul regim disciplinar subminează independenţa judecătorilor din Polonia, pentru că nu oferă garanţiile necesare protejării acestora de control politic, aşa cum solicită Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

În decembrie anul trecut, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, după ce la 2 iulie Comisia Europeană lansase o primă procedură de infringement împotriva Poloniei în legătură cu sistemul său judiciar, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei acestui sistem, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor. Executivul comunitar a afirmat atunci că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este "incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Citit 282 ori Ultima modificare Marți, 11 Iunie 2019 16:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.