Evaluaţi acest articol
(3 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Comisia Electorală din Turcia a respins solicitarea partidului aflat la putere, AKP, de a renumăra toate voturile din 31 de districte din Istanbul, a anunţat marţi un membru al comisiei, astfel că încercarea formaţiunii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan de a obţine o renumărare totală în oraş primeşte o lovitură, relatează Reuters.

Şeful statului, care este de asemenea liderul AKP, a spus luni că alegerile au fost afectate de "crimă organizată" la urne în Istanbul, indicând posibilitatea unei repetări a scrutinului de la 31 martie pentru primăria oraşului, care a fost câştigat, la o diferenţă mică, de candidatul principalului partid de opoziţie, formaţiunea laică CHP. Comentariile lui Erdogan, care au fost cele mai puternice atacuri de până acum la procesul electoral din cel mai mare oraş al Turciei, au dus la căderea lirei pentru scurt timp şi au influenţa piaţa bursieră locală.
Reprezentantul AKP în Comisia Electorală, Recep Ozel, a declarat presei, după o reuniune a comisiei, că aceasta a fost de acord cu renumărarea voturilor în doar 51 de urne, răspândite în 21 din cele 39 de districte totale din oraş. Fiecare urnă conţine în general câteva sute de voturi. Partidul AKP a cerut de asemenea o renumărare completă şi în districtul Buyukcekmece, însă comisia nu a analizat încă această solicitare, a spus Ozel. Renumărarea voturilor continuă în restul districtelor.
Partidul lui Erdogan a pierdut deja alegerile pentru primăria capitalei Ankara în faţa principalei formaţiuni de opoziţie, Partidul Republican al Poporului (CHP), şi a contestat în diverse etape numărarea voturilor din Istanbul, care au arătat o victorie la limită a CHP. AKP, care are rădăcini islamiste, este zguduit de potenţiala pierdere a ambelor oraşe, pe care partidul şi predecesorii săi le-au controlat timp de un sfert de secol. Erdogan însuşi a devenit cunoscut ca primar al Istanbului în anii '90, înainte de a ajunge lider naţional.
Erdogan a susţinut luni că nivelul neregulilor descoperite de partidul său înseamnă că diferenţa de voturi între principalii doi candidaţi la primăria Istanbulului, care este în prezent de mai puţin de 15.000 de voturi într-un oraş de 10 milioane de alegători, este prea mică pentru ca opoziţia să-şi revendice victoria.
În paralel cu tensiunile generate de rezultatul alegerilor, autorităţile turce au arestat marţi mai multe zeci de persoane suspectate de legături cu predicatorul Fethullah Gulen, pe care Ankara îl acuză că a pus la cale o tentativă de puci, şi au dat în urmărire alte câteva sute de suspecţi. Autorităţile au emis mandate de arestare în cazul a peste 400 de persoane, în cadrul mai multor anchete. De la puciul eşuat, din 2016, autorităţile ''vânează'' neîncetat partizani ai mişcării lui Gulen şi au procedat la epurări de o amploare fără precedent în istoria modernă a ţării. Erdogan este acuzat inclusiv de faptul că arestările au drept scop şi eliminarea potenţialilor adversari politici.

Citit 1061 ori Ultima modificare Marți, 09 Aprilie 2019 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.