Un comisar pentru Apărare, în viitoarea conducere a UE

Un comisar pentru Apărare, în viitoarea conducere a UE

Politici europene în domeniul militar
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Apărarea devine o politică importantă pentru Uniunea Europeană (UE), care i-ar putea consacra la Bruxelles un post de comisar şi o direcţie generală pentru gestionarea fondurilor alocate, au indicat pentru France Presse mai multe surse, transmite AFP.

Ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a dezvăluit în aprilie că "în cadrul instituţiilor au loc reflecţii cu privire la crearea unei direcţii generale responsabile cu probleme de securitate şi apărare".

Mai multe surse instituţionale au confirmat pentru AFP că "au fost identificate mijloacele pentru crearea unei Direcţii Generale de Apărare, în subordinea unui comisar, dacă viitorului preşedinte al executivului european îi va fi încredinţat un mandat în acest sens".

Totuşi, deocamdată "nu s-a decis nimic", se insistă la Bruxelles. "Decizia îi aparţine viitorului preşedinte al Comisiei şi este nevoie de acordul statelor membre, întrucât apărarea este o competenţă naţională", a explicat un responsabil european. "Sunt multe idei, dar e o problemă complexă şi în final e posibil să nu se întâmple nimic", a recunoscut alt responsabil.

În viitorul buget multianual al UE, pentru cofinanţarea proiectelor industriale pe perioada 2021-2027, va fi constituit un Fond european pentru apărare (FED), dotat cu 13 miliarde de euro. S-a subliniat însă că este vorba de bani consacraţi industriei şi cercetării, nu pentru formarea unei armate europene. Suma evocată "corespunde valorii anuale a investiţiilor consacrate de Franţa echipamentelor sale militare", a relativizat Florence Parly, recunoscând totuşi că "pentru UE este enorm, deoarece se pleacă de la zero".

Franţa, Germania, Italia şi Spania au lansat deja proiecte comune de avioane de luptă şi drone "pentru a nu mai depinde de capacităţile aliatului american", a menţionat ministrul francez.

În schimb, în Est, aceste finanţări ar urma să servească la modernizarea unei industrii militare îmbătrânite, într-un spirit de complementaritate cu SUA, notează AFP. "Nu se pune problema să întoarcem spatele NATO", a asigurat Parly. "Dar cum să fim aliaţi de încredere dacă cerem întruna ajutor?", a insistat ea.

Potrivit ministrului francez, "va fi nevoie de o direcţie cu normă întreagă". Iar crearea unui post de comisar va răspunde acestei solicitări, întrucât "forma urmează funcţia", a adăugat comisarul european pentru Industrie, poloneza Elzbieta Bienkowska. Aceasta a menţionat că gestionarea FED trebuie să rămână în interiorul Comisiei, pentru că "cercetarea şi dezvoltarea sunt competenţe comunitare şi este vorba de bani de la bugetul comun".

Guvernele europene sunt însă reticente la ideea de a-şi delega către Comisia Europeană una din competenţele suverane. Foarte rezervată s-a arătat şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, în al cărei portofoliu intră supervizarea cooperării permanente în domeniul apărării şi marile proiecte de capacităţi militare lansate la sfârşitul lui 2018.

Citit 658 ori Ultima modificare Vineri, 03 Mai 2019 03:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.