Paradă de Ziua Naţională a Franţei

Paradă de Ziua Naţională a Franţei
Fluierături, dar şi aplauze pentru preşedintele Macron
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preşedintele Emmanuel Macron a deschis duminică festivităţile de Ziua Naţională a Franţei coborând pe Champs-Elysées la bordul unui „command car”, înaintea defilării tradiţionale militare, plasată anul acesta sub semnul cooperării militare europene, relatează AFP. Macron a fost fluierat, dar şi aplaudat la începutul paradei organizate la Paris, potrivit postului Franceinfo.

Macron, care se află la a treia defilare de sărbătoarea naţională de când a fost ales în mai 2017, a început, la ora locală 10,00 (11,00, ora României), trecerea în revistă a trupelor pe celebrul bulevard parizian, alături de şeful Statului Major. Fluierături au răsunat la trecerea sa, în contextul în care şeful statului se confruntă de mai multe luni cu o contestare din partea „vestelor galbene”. Preşedintele s-a dus apoi la tribuna prezidenţială, instalată în Place de la Concorde, unde îl aşteptau mai mulţi lideri europeni, inclusiv cancelarul Angela Merkel.

În faţa mulţimii adunate în centrul capitalei, campionul lumii la jet-ski, francezul Franky Zapata, a oferit un spectacol futurist, zburând în picioare, cu puşca în mână, la câteva zeci de metri deasupra Champs-Elysées, pe un „Flyboard”, un dispozitiv pe care l-a inventat.

Cele nouă ţări participante alături de Franţa la Iniţiativa Europeană de Intervenţie (IEI) - născută în urmă cu un an la iniţiativa lui Macron – au fost reprezentate în cadrul defilării: Belgia, Regatul Unit, Germania, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania, Portugalia şi Finlanda, prin şefi de stat, de guverne sau miniştri ai Apărării. Defilarea s-a deschis cu emblemele lor. La defilarea aeriană au luat parte un avion de transport german de tip A400M şi unul spaniol de tip C130, iar între elicopterele care au încheiat defilarea s-au aflat două britanice de tip Chinook. În total, 2.300 de militari, 196 de vehicule, 237 de cai, 69 de avioane şi 39 de elicoptere au fost mobilizate la eveniment, organizat pe celebrul bulevard Champs Elysées.

Defilarea s-a încheiat cu un tablou compus de răniţi ai armatei franceze, în prezent angajaţi în multiple teatre de operaţiuni externe, din Orientul Mijlociu şi până în Sahel.

În ziua de 14 iulie se sărbătoreşte Ziua Naţională a Franţei, eveniment celebrat cu parade militare solemne, dansuri şi focuri de artificii. În această zi, în anul 1789, parizienii au intrat în fortăreaţa Bastilia, simbol al puterii vechiului regim (monarhia absolută) şi i-au eliberat pe cei câţiva prizonieri ţinuţi aici, notează site-ul Ministerului Afacerilor Externe francez. Fortăreaţa Bastilia, clădire impozantă, servea în acel moment drept închisoare, păzită fiind de un corp de armată format din soldaţi şi gărzi elveţiene. Deţinuţi, în schimb, rămăseseră doar câţiva (patru falsificatori, doi lunatici şi un aristocrat închis la cererea tatălui său pentru purtare necorespunzătoare), iar fortăreaţa însăşi era programată pentru demolare, potrivit volumului „O scurtă istorie a Revoluţiei franceze”, scris de Sylvia Neely.

Citit 990 ori Ultima modificare Duminică, 14 Iulie 2019 18:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.